Recomandări

Editorialistul Alecu Reniţă: Spațiul informațional al R. Moldova rămâne penetrat. Cel puțin o parte din malul drept este intoxicateă de posturile de radio și de televiziune de la Tiraspol”

post-img
Emisiunea „Punctul pe AZi”

„Spațiul informațional al R. Moldova rămâne penetrat. Cel puțin o parte din malul drept sunt intoxicate de posturile de radio și de televiziune de la Tiraspol. Ei știu foarte bine că R. Moldova nu se poate apăra, R. Moldova este o pradă și această pradă nimeni nu vrea să o ia din UE, decât Federația Rusă,” a declarat editorialistul Alecu Reniţă, deputat în Parlamentul 90, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

floare carpet

Marți, Republica Moldova a semnat „Parteneriatul pentru securitate și apărare cu Uniunea Europeană”. Invitatul emisiunii, expertul în Securitate şi Politici Publice, Andrei Curăraru consideră că semnarea acestui document este o deschidere fără precedent pentru R. Moldova în domeniul securității. 

„Am făcut un prin pas de integrare în arhitectura europeană de securitate, vom putea accede la niște fonduri, susținere tehnică  și financiară, vom putea trimite militarii noștri să fie învățați de către specialiștii UE, vom putea să participăm la misiunile de pacificare sub egida UE. Când vom procura armament, îl vom procura împreună cu întreaga UE, fapt ce va diminua esențial plățile, dar și parțial vor fi achitate prin granturi. În dependență de necesități vom schimba informații, în special în ceea ce privește dezinformarea, în ceea ce privește riscurile cibernetice dar și manifestările de război hibrid. Vom crește capacitatea de reacții la aceste riscuri cibernetice, dar și în diferite domenii conexe securității. Este un document unic, fiind o deschidere fără precedent pentru R. Moldova pe domeniul securitate și partenerii europeni înțeleg probleme esențială pe care o are RM la moment.”

Totodată, Andrei Curărău a subliniat că semnarea acestui document de către Republica Moldova, nu contravine statutului de nuetralitate a țării. 

„Neutralitatea noastră permanentă trebuie interpretată în sensul activ al cuvântului, adică noi trebuie să o asigurăm cumva, iar parteneriatele, în special parteneriatele orientate la obiective de pace, ceea ce e descris în acest document, sunt ceea ce ne trebuie nouă defapt să facem.”

Cu privire la mesajele apărute în mediul online, prin care fosta bașcană a UTA Găgăuzia, Irina Vlah a solicitat Parlamentului Republicii Moldova să garanteze păstrarea păcii, Alecu Renița a declarat următoarele: 

floare carpet

„Aceste mesaje false, nu au grija pentru pace, ci grija ca atunci cnd vor apărea trupele rusești, ele să nu întâmpine nici o rezistență. Pacifismul care are ca element sau ca nucleu narativul de a face pace rusească, asta înseamnă a capitula. Înseamnă ca țările să nu fie pregătite pentru o invazie.”

Emisiunea integrală poate fi vizionată în continuare: 

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter