Social

Copiii din Soroca au putut viziona - "Secolul Guguță", un spectacol stradal inedit

"Secolul Guguță", un spectacol stradal inedit
Sursa video: TVR MOLDOVA

"Secolul Guguță", un spectacol stradal inedit, a avut loc astăzi la Soroca. Evenimentul a adunat peste 500 de copii, de toate vârstele. Ceata lui Guguţă, toţi purtând căciula atât de bine cunoscută a personajului de carte, a defilat mândră de la Cetatea Soroca până în parcul Mihai Eminescu, unde a prezentat un spectacol. Acţiunea face parte din proiectul "Zilele Spiridon Vangheli – 90 de ani de la naștere", iar TVR MOLDOVA este partener media.

Sute de copii din Soroca şi-au confecționat singuri renumita cușmă a lui Guguţă. Astfel, şi-au amintit de personajul mult iubit.

ANGELA MUȘENCO șef, direcția Învățământ Soroca: „În toate instituțiile de învățământ au fost organizate expoziții de carte, victoriene, mese rotunde dedicate activității scriitorului. Astăzi aici din scuarul Cetăţii Soroca pornim într-o paradă unde elevii din grădinițe vor purta cuşma lui Guguţă circa 100 de copii vor purta acest simbol emblematic.”

De la Cetate, copiii au pornit în alai spre parcul Mihai Eminescu, unde îi aștepta Școala lui Guguţă. Micuţii au prezentat secvențe din piesele lui Spiridon Vangheli.

În parc a fost amenajată o căciulă imensă. La sărbătoare trebuia să participe şi creatorul lui Guguţă, Spiridon Vangheli, dar, din motive de sănătăte, el nu a mai putut veni. Acţiunea "Secolul Guguta" este organizată de Teatrul "Veniamin Apostol" din municipiul Soroca, în parteneriat cu Direcția raională de Învățământ.

PETRE POPA director, teatrul "Veniamin Apostol", Soroca: „Pentru că ne este drag, pentru că face o vârstă frumosă, dar de fapt, acum în general pentru că are opere fără seamăn. Este cea mai tradusă operă a unui scriitor din tot spațiul românesc, mă refer la literatura pentru copii. Am vorbit azi dimineață dar a zis că nu imi ajunge energie Petrică ca să ajung la Soroca. Dar noi, îi vom aduce azi un surplus de energie.”

"Zilele Spiridon Vangheli" vor continua la Soroca până pe 15 iunie cu multe programe de divertisment pentru copii. Îndrăgitul scriitor Spiridon Vangheli va împlini 90 de ani pe 14 iunie.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter