Politic

Serghei Lavrov a făcut declarații „nediplomatice” la Forumul Diplomatic de la Antalya

Serghei Lavrov, la Forumul Diplomatic de la Antalya: „Regimul de la Chișinău” calcă pe urmele Kievului

Între timp, Kremlinul face noi atacturi la adresa guvernării Republicii Moldova pe care a numit-o, cităm: "regim de la Chișinău" care merge pe urmele celui de la Kiev. Este declaraţia ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la Forumul Diplomatic de la Antalya, întrebat de un jurnalist cum va reacţiona Moscova la cererea aşa-zisului Congres de la Tiraspol de a le oferi protecţie.

SERGHEI LAVROV ministrul de Externe al Federaţiei Ruse: „Motivul rezoluției adoptate de "parlamentul Transnistriei" este chiar regimul care s-a instalat la Chișinău și care merge pe urmele regimului de la Kiev, anulând tot ce înseamnă rusesc, discriminând limba rusă în toate sferele de acțiune și împreună cu ucrainenii au impus blocada economică a regiunii transnistrene. Noi deja am venit cu o reacţie şi am chemat regimul de la Chișinău, condus de cetăţeni ai României şi care nu ascund faptul că vor să unească Moldova cu România, să nu mai blocheze procesul de negocieri. "Conducerea Transnistriei" demult vorbește despre acest lucru.”

Ministrul de Externe de la Chişinău, Mihai Popșoi, aflat şi el la Forum Diplomatic de la Antalya, a reacţionat imediat. El a declarat că: „Ministrul Lavrov și regimul de la Kremlin nu are niciun drept moral de a ține lecții despre democrație și libertate. Țara care închide în închisori politicienii din opoziție și îi omoară, atacă nejustificat vecinii, nu poate oferi lumii nimic decât sânge și durere. Reamintim ministrului Lavrov că în Moldova politicienii sunt aleși în cadrul unor procese electorale libere și transparente, recunoscute internațional."

Popşoi i-a mai sugerat lui Lavrov să se informeze despre situația din regiunea transnistreană, unde peste 70% din producția și serviciile locale sunt exportate în statele Uniunii Europene. Săptămâna viitoare, la Paris, se vor reuni miniştrii europeni de Externe şi ai Apărării pentru a vorbi despre războiul din Ucraina. Pe agenda de discuţii va fi inclusă şi Republica Moldvoa, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Ministerului francez de Externe, Christophe Lemoine. Tot atunci se va analiza posibilitate de acordare a unui nou sprijin de apărare pentru Republica Moldova, scrie Reuters. Oficialul francez a mai declarat că, cităm: "Moldova se confruntă cu încercări de destabilizare din ce în ce mai agresive, iar situaţia din regiunea transnistreană este urmărită cu mare atenţie aici", a adăugat acesta.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter