Actualitate

Mihai Isac, jurnalist din România: „Mobilizarea parțială afectează inclusiv etnici români din Rusia, persoane originare din Republica Moldova sau din alte teritorii românești anexate de URSS în al Doilea Război Mondial”

post-img
Mihai Isac

„Mobilizarea parțială afectează inclusiv etnici români din Rusia, persoane originare din Republica Moldova sau din alte teritorii românești anexate de URSS în al Doilea Război Mondial Autoguvernarea național culturală moldovenească din Rusia, alături de cea bulgară, au fost puternic implicate în efortul de propagandă a mobilizării”, a declarat jrnalistul român Mihai Isac, prezent în platoul emisiunii Punctul pe AZi de la postul TVR MOLDOVA.

„Vom asista la o situație care a mai fost întâlnită în istoria noastră - în Primul și Al Doilea Război Mondial, când etnici români vor fi mobilizați în armata rusă și etnici români vor fi mobilizați în armata ucraineană”, a spus Mihai Isac.

Acesta a mai precizat în cadrul emisiunii că calitatea rezerviștilor mobilitați de Rusia urmează a fi văzută pe câmpul de luptă.

„Această mobilizare are și un scop intern. Vin anumite modificări legislative, care vor permite autolrităților de la Moscova să suprime mult mai repede orice formă de rezistență civilă sau de altă natură. Putem observa că factorii de decizie din Moscova au amenințat cu extinderea umbrelei nucleare asupra teritoriilor din Ucraina care vor fi anexate. 

Vitalie Marinuță, fost ministru al Apărării, a declarat în cadrul emisiunii că războiul din Ucraina trece într-o nouă fază, mult mai sângeroasă,/

„Nu neapărat cu succese pentru Rusia, dar cu mult mai multe decese de ambele părți. Mobilizarea parțială nu va spori capacitatea armatei ruse de a spori puterea de foc, putere strategică, ca să schimbe mersul războiului”, a declarat Vitalie Marinuță

Fostul ministru prognozează că va fi o luptă îndelungată între armatele rusă și ucraineană.

„Ca să vorbim statistic, Rusia are în jur de 2 000 000 de rezerviști dar, dacă ne uităm în ultimele date, din 2019, doar 5-6 procente din acești rezerviști au fost antrenați conform standardelor europene. Acești 300 000 pe care Rusia își propune să îi atragă în războiul din Ucraina vor fi, simplu, carne de tun”, a spus ex-ministrul.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter