Social

Libera circulație a facilitat căsătoriile mixte între basarabeni și străni. Pe cine preferă cetățenii Republicii Moldova

Casatorii mixte
Sursa video: TVR MOLDOVA

Globalizarea a adus schimbari majore in plan economic dar mai ales social. Libera circulație a facilitat stabilirea de noi tipuri de relatii interumane dar și căsătorii între cetățenii lumii. Basarabenii nu au facut excepție. Conform autorităților, cele mai multe astfel de căsătorii au fost încheiate de basarabeni cu cetăţenii ucraineni, ruşi şi români. Mai multe date la acest subiect are Maria Timofti.

MARIA TIMOFTI, reporter, TVR MOLDOVA: „În prima jumătate a anului 2022 au fost înregistrate 391 de căsătorii ale cetăţenilor basarabani cu cetățeni ai altor state. În top sunt cele cu cetăţenii ucraineni – 125 la număr. Urmează cele cu cetăţenii ruşi, unde au fost înregistrate 73 de căsătorii. Alţi 63 de cetăţeni români au păşit pragul stării civile, la braţ cu basarabenii sau basarabencele. Pe ultimul loc sunt căsătoriile cu cetăţenii turci – 14 la număr.”


CĂSĂTORII ÎNREGISTRATE CU CETĂŢENII STRĂINI
Ucraina - 125
Federaţia Rusă - 73
România - 63
Israel – 25
Turcia – 14

Statistica mai arată că cetăţenii moldoveni îşi găsesc jumătatea chiar şi în Asia Centrală. Au fost întregistrate: 5 căsătorii cu cetăţenii din Azerbaidjan şi tot atâtea cu cetăţeni din Tadjikistan.  4 – cu cetăţeni armeni şi alte 4 cu ceţăţeni de origine uzbekistană. Câte o căsătorie au înregistrat la starea civilă cetăţenii din Columbia, China şi India.


CĂSĂTORII ÎNREGISTRATE CU CETĂŢENII STRĂINI DIN ASIA CENTRALĂ

Azerbaidjan – 5
Tadjikistan – 5
ARMENIA – 4
Uzbekistan – 4
Columbia – 1
China – 1
India – 1


DIVORŢURI ÎNREGISTRATE CU CETĂŢENII STRĂINI
Ucraina - 25
Federaţia Rusă - 23
România – 5

În prima jumătate a anului, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate şi 62 de divorţuri cu cetăţenii străini. În top sunt despărţirile de  cetăţenii ucraineni, fiind întregistrate 25 de cereri de divorţ. În aceeaşi perioadă s-au separat 23 de cupluri de basarabeni cu cetăţenii ruşi. Alte cinci căsnicii s-au destrămat dintre cetăţenii basarabeni şi români.

PROFIL DE CETĂŢENIE

Federaţia Rusă - 9 791
România - 8 990
Ucraina - 5 348

Potrivit datelor Agenţiei Servicii Publice, pe teritoriul Republicii Moldova se află 9 791 de cetăţeni ai Federaţiei Ruse, 8 990 ai României şi 5 348 din Ucraina, cu mentiunea ca refugiatii figurează in statistici separate.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter