Economic

De mâine, un litru de benzină va costa peste 30 de lei, un preţ record. Experţii în energetică avertizează că trebuie să ne pregătim de ce e mai rău

post-img
Carburanți, petrol
Sursa foto: pexels

O nouă lovitură pentru şoferii din Republica Moldova. De mâine, un litru de benzină va costa peste 30 de lei, un preţ record. Potrivit Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică, de această dată, costul carburanţilor a crescut nu doar din cauza cotaţiilor în creştere la petrol. Experţii în energetică avertizează că trebuie să ne pregătim de ce e mai rău.

Pentru 19 mai, Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică a stabilit un preţ plafon de 30 de lei și 9 bani pentru comercializarea unui litru de benzină de 95., de 30 de lei şi 9 bani. E o creștere de 31 de bani.  În schimb, motorina se ieftineşte nesemnificativ, doar cu 8 bani şi va costa 27 de lei şi 48 de bani.

PREŢURILE PLAFON STABILITE DE ANRE PENTRU 19.05.2022
BENZINA 95 – 30, 09 lei săgeată sus 31 bani
MOTORINA     – 27, 48 lei săgeată jos 07 bani

ANRE explică această creştere prin fluctuaţiile preţului la petrol la burse, în special din ultima lună, dar are si argumente noi.

TELEFON GALINA SANDUȚA, şef Serviciulu Comunicare, ANRE: "Creşterea, în aceeaşi perioadă cu circa 50 de bani a cursului de schimb al monedei naţionale în raport cu dolarul SUA. Cotaţiile la produsele petroliere sunt influienţate de cererea mare din partea pieţei ucrainene şi de perspectivele refuzului statelor Uniunii Europene a importurilor de ţiţei şi produselor derivate din Federaţia Rusă."

Experţii vin cu prognoze sumbre, dacă, autorităţile nu vor interveni de urgenţă.

TELEFON SERGIU UNGUREANU, expert în energetică: "Din păcate, nu prea vedem acţiuni concrete din partea autorităţilor care să oprească acest fenomen şi s-ar putea să avem creşteri substanţiale. Lipsa de carburanţi din regiune. Să nu uităm că Ucraina este în criză de carburanţi şi în totalitate se duc către Ucraina şi Republicii Moldova îi rămâne din ce în ce mai puţin. Dacă nu se vor întreprinde măsuri foarte rapide, concrete de scoatere a accizelor sau a TVA-ului la preţul la combustibil, cel puţin pentru o perioadă, atunci s-ar putea să avem şi peste 35 lei la benzină." 

Din august 2021, ANRE stabileşte prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard în fiecare zi lucrătoare, în conformitate cu o formulă de calcul legată de cotaţiile carburanţilor la bursele internaţionale.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter