Politic

Peste 314 mii de alegători au participat la turul doi al alegerilor locale. Zeci de incidente, semnalate observatorilor pe parcursul votării

Peste 314 mii de alegători au participat la turul doi al alegerilor locale. Zeci de incidente, semnalate observatorilor pe parcursul votării

Nici cel de-al doilea tur al alegerilor locale generale nu a trecut fără încălcări ale legii, constatate de observatorii acreditaţi. Comisia Electorală Centrală a prezentat astăzi rezultatele preliminare. La scrutin au participat 314 mii de alegători.

ANGELICA CARAMAN, preşedinte, Comisia Electorală Centrală: „Dintre primarii aleşi, 32 sunt independenţi, iar 41 au prezentat o formaţiune politică. Cei mai mulţi primari au fost aleşi care au reprezentat PAS, 66 la număr. 41 de primari au reprezentat Partidul Socialiştilor din Republica Moldova”.


În opt localităţi a avut loc votarea repetată pentru consiliile locale, iar în şase localităţi şi a primarilor. Doar într-un sat va fi organizat încă un tur de scrutin.


ANGELICA CARAMAN, preşedinte, Comisia Electorală Centrală: „Vorbim de satul Aluatu, raionul Taraclia. Niciunul din candidaţi nu a obţinut mai mult de jumătate din numărul de voturi valabile exprimate. În satele Chioselia Rusă şi Kotovscoe din UTA Găgăuzia, CEC a dispus organizarea alegerilor parţiale pe 3 martie 2024”.


Misiunea Promo-Lex a constatat la acest scrutin peste 120 de incidente pe parcursul votării.


NICOLAE PANFIL, director de Program Promo-LEX: „Au fost şi cazuri când s-a deconectat curentul electric în câteva situaţii sau alegătorii au rupt buletinele de vot. A fost chemată poliţia, s-a intervenit pentru a clarifica situaţia respectivă sau când alegătorii au venit şi au constatat că alte persoane din greşeală s-au semnat pe alt loc în liste”.


Analiştii politici din cadrul Misiunii Internațională de Observare a Alegerilor ENEMO au subliniat că intereferenţa unora în alegeri şi utilizarea tacticilor de dezinformare sunt motive de îngrijorare.


ALES JAKUBEC analist politic, MIOA ENEMO: „În timp ce ENEMO recunoaște anularea înregistrării candidaților în baza unor nereguli grave în ceea ce priveşte raportarea finanțării campaniei electorale, posibilele cazuri de anulare în baza neeligibilității de a candida sau a discrepanțelor în listele de semnături de susținere ar fi trebuit să fie soluționate imediat după perioada de înregistrare a candidaților, în termenele prescrise”.



Comisia Electorală Centrală a dispus renumărarea voturilor pentru funcţia de primar al satului Hîjdieni, raionul Glodeni și al satului Sănătăuca, raionul Florești, până cel târziu pe 21 noiembrie 2023.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter