Social

Un medic basarabean, stabilit la Bucureşti, merge lunar în Ucraina cu ajutoare pentru cei care luptă de front

Un medic basarabean, stabilit la Bucureşti, merge lunar în Ucraina cu ajutoare pentru cei care luptă de front

Un medic basarabean, stabilit la Bucureşti, merge lunar în Ucraina cu ajutoare pentru cei care luptă de front. El a inițiat și o inedită campanie cu mesajul - Încalţă un soldat ucrainean, dacă nu vrei să te descalţe un soldat rus. Medicul strange bani din donații și cumpără lucruri de strictă necesitate dar și echipamente medicale necesare pe front.

Încă de la începutul războiului, medicul Alexei Păluţă a inițiat campania umanitară "Încalţă un soldat ucrainean, dacă nu vrei să te descalţe un soldat rus."

ALEXEI PĂLUŢĂ  medic, preşedintele Asociaţiei "Tighina": „Din februarie anul trecut şi până acum am reuşit să încălţăm în jur de o mie de soldaţi ucraineni. De fiecare data ducem medicamente, încălţăminte, generatoare. Primul punct e Odesa, de acolo se distribuie la cei care se află în linia întâi.”

Când merge cu ajutoare, medicul basarabean este însoţit de o refugiată din Ucraina. Natalia şi cele două fiice ale ei au fugit din calea războiului și s-au refugiat în România. Acasă au rămas părinţii şi prietenii care apără Ucraina.

NATALIA DAVÎDOVA  refugiată, Ucraina: „85% dintre prietenii mei sunt acum în regiunea Bahmut, Doneţk, Herson. Ei apăra patria. Comunic zilnic cu ei şi ascult îngrozită tot ce se întâmplă acolo.”

Pe teritoriul Ucrainei sunt ucişi cetăţenii paşnici, care locuiesc în blocuri cu 5 etaje. Ei trăiesc cu gândul că, din clipă în clipă, va ateriza o bombă.  
Pe teritoriile controlate de ucraineni, unde se duc lupte aprige, mai sunt cetăţeni paşnici. Acolo nu este apă, căldură şi nici lumina. Ei totuşi vor să rămână pe teritoriul Ucrainei, pentru că-şi iubesc ţara.  

Împreună cu medicul Alexei Păluţă, Natalia dar și alți refugiaţii ucraineni din Bucureşti, adună bani pentru a cumpăra lucruri şi echipamente medicale necesare pe front.

NATALIA DAVÎDOVA  refugiată, Ucraina: „Ne ducem o dată la două săptămâni sau o data pe lună, depinde cât de repede reuşim să adunăm totul. Pentru populaţia paşnică ducem produse alimentare, în special produse neperisabile. Pentru militari, ducem încălzitoare pentru mâini, picioare. E foarte important pentru ei. Suferă degerături, asta pe lângă împuşcăturile care se aud non-stop.”

Ajutoarele umanitare sunt distribuite soldaţilor aflați în prima linie a frontului.

„Am primit bocanci, saci de dormit, medicamente.”

Un tare mare multumesc pentru că ne ajutaţi cu medicamente. Suntem foarte mulţumiţi. Mulţumesc frumos.

„Mulțumim prietenilor români pentru ajutor. Slavă Ucrainei!”

Toate bunurile sunt achiziţionate în baza unor liste întocmite de organizaţiile din Ucraina – de la medicamente și dispositive medicale până la baterii şi bocanci pentru soldaţii.

Alexei Păluţă este cunoscut drept ambasadorul filantropiei pe ambele maluri ale Prutului. E stabilit de trei decenii în România, iar din 2007, a înfiinţat Asociaţia "Tighina", prin intermediul căreia ajută mii de oameni.

ALEXEI PĂLUŢĂ  medic, preşedintele Asociaţiei "Tighina": „Banii au fost adunaţi din ţară, majoritate din Bucureşti de la oamenii care au rămas sensibili, n-au aplecta urechea la propaganda rusească." Trebuie să-i ajutăm. Ucraina la momentul de faţă pentru noi reprezintă un zid,  un zid împotriva fasciştilor ruşi.”

Misiunea medicului basarabean este de a da o mână de ajutor soldaţilor de pe front dar și refugiaților. Natalia aşteaptă cu nerăbdare ziua când se va întoarce definitiv acasă.

NATALIA DAVÎDOVA  refugiată, Ucraina: „Sunt gata fiecare bucăţică de pământ să o sărut.  Este patria mea. Noi vom câştiga, altfel nu poate fi.”

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter