Actualitate

Oleg Serebrian: Noi suntem dispuși să discutăm despre statutul regiunii transnistrene, nu și despre statutul Republicii Moldova

post-img
Oleg Serebrian

„În două capitale europene, în care am avut evenimente organizate sub auspiciile Ministerului de Externe, Berlin și Londra, am văzut o expertiză bună în ce privește dosarul transnistrean și o înțelegere bună a contextului, ținând cont de războiul din Ucraina și de evoluțiile generale din zona Mării Negre”, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Vicepremierul pentru Reintegrare a precizat că nu toate părerile exprimate au conconat cu părerea Guvernului Republicii Moldova.

„A fost important să aud și o altă opinie. Pot cita anumite teze la experți veniți din mediul academic, din cercetare, care cunosc bine regiunea transnistreană, care au fost de multe ori în Republica Moldova și care sunt de părere că există o dimensiune identitară în problema dosarului transnistrean. Eu nu văd această dimensiune identitară”, a spus oficialul guvernamental.

Oleg Serebrian a dezvoltat subiectul dimensiunii identitare a dosarului transnistrean văzut de unii experți internaționali, care consideră că limba vorbită ar fi la baza conflictului.

„Chipurile geneza conflictului a fost o problemă de limbă, ceea ce a fost un motiv artificial, inventat de Rusia, ceea ce am și spus. De aici și ideea că este mai mult decât un conflict inventat artificial. Repet, este opinia unor experți din mediul academic, care au venit la Berlin”, a precizat Oleg Serebrian.

Potrivit vicepremierului de Reintegrare, orice model ar fi ales pentru rezolvarea dosarului transnistrean, acest model trebuie să urmeze o cale a negocierilor.

„Rezolvarea dosarului transnistrean trebuie să fie pe cale pașnică, în granițele recunoscute ale Republicii Moldova, fără afectarea parcursului european al Republicii Moldova. Noi suntem dispuși să discutăm despre statutul regiunii transnistrene, nu despre statutul Republicii Moldova.”, a afirmat oficialul guvernamental

Oleg Serebiran a mai afirmat că multe proiecte de rezolvare a conflictului transnistrean, cum ar fi Planul Kozak, vizau Republica Moldova pe ansamblu.

„Ce model de organizare, demilitarizare, neutralitate ș.a.m.d. Aceste lucruri nu le discutăm, ne axăm pe statutul regiunii transnistrene, pe modul în care putem găsi soluții pe anumite sectoare, cele mai stringente pentru cetățeni”, a conchis Oleg Serebrian.

Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi o puteți urmări în continuare.


author-img_1

Cristian Sava

Reporter