Sci-Tech

Modelul suedez de recrutare inspiră și alte state europene

Modelul suedez de recrutare inspiră și alte state europene

Recrutare sau închisoare. Modelul suedez de chemare în armata a tinerilor ar putea fi extins în Europa. Adolescenții suedezi riscă închisoarea dacă refuză să fie testați pentru o eventala recrutare în Armata. În prezent, Germania, Țările de Jos sau Marea Britanie studiază modelul suedez, notează Politico. Marinela Mititelu are detalii.

ZFR

Europa se uită la modelul suedez de recrutare, pentru a rezolva deficitul de trupe, scrie publicația Politico.

Concret, din 2017 încoace, 110.000 de fete și băieți, care au împlinit 18 ani, primesc pe email un chestionar obligatoriu privind starea de sănătate, studii, cazier, personalitate. Cine refuză să răspundă la chestionar riscă amendă sau chiar închisoarea, transmite TVR Info.

Pe baza răspunsurilor la chestionar, un sfert dintre tineri sunt chemați la testare în centrele de recrutare.

Primul hop – testele psihologice. Durează o oră, pe calculator, iar telefoanele sunt interzise. Cine trece testul psihologic, face teste fizice extrem de dure, de la bicicletă, la testul IsoKai de ridicare de greutăți.

Gălețile pentru cei care varsă sau patul pentru cei care leșină pot stârni îngrijorătoare, însă pereții centrelor de testare compensează cu afișe motivaționale, pe care se poate citi: „Ai putea fi următorul șef al armatei?” sau „Găsește-ți punctele forțe”, scrie Politico.

ZFR

Cine trece testul de rezistență și demonstrează că are potențial de lider face 15 luni armată. Cine nu se califică pentru poziții de conducere stă 9 luni.

Politico amintește că ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, a mers luna trecută în Suedia să se documenteze la fața locului și a propus că „prim pas” un serviciu militar selectiv axat pe voluntari. Potrivit planului Pistorius, aflat pe masa parlamentarilor germani, băieții în vârstă de 18 ani, aproximativ 400 000 pe an, vor fi puși să completeze un chestionar. 40 000 dintre ei vor fi chemați la un examen medical și doar 10 000 vor primi apoi undă verde să participe la antrenamentul de bază.

Și oficiali olandezi au fost, de asemenea, în Suedia, la fel și foști oficiali de top din Regatul Unit, inclusiv fostul șef al agenției de informații externe MI6.

Și România face eforturi să își lărgească rezerva de cadre a armatei. În martie, prin Ordonanță de urgență, civilii au primit dreptul de a încheia contracte cu Armata, cu condiția să rămână în MAPN cel puțin 8 ani, după efectuarea celor 9 luni de pregătire militară.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter