România la zi

Ministrul Energiei, după promulgarea Legii offshore: România poate începe oficial exploatarea gazelor din Marea Neagră

post-img
Sondă maritimă de gaz
Sursa foto: Realitatea.net

România poate începe să exploateze gazele din Marea Neagră, anunță ministrul Energiei, Virgil Popescu, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea offshore.

„Oficial poate începe exploatarea gazelor din Marea  Neagră. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi decretul  privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.  256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea  operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere  referitoare la perimetre petroliere offshore (PL-x 262/11.05.2022).

Legea  prevede un set de măsuri privind stabilitatea regimului fiscal şi de  redevenţe petroliere, precum şi eliminarea impozitării suplimentare a  veniturilor pentru preţurile de vânzare la care investitorii nu  realizează supraprofituri (între 45,71 lei/MWh şi 85 lei/MWh), cu  menţinerea grilei de impozitare în urma practicării unor preţuri mai  mari de 85 lei/MWh.

De asemenea, a fost  adoptată creşterea de la 30% la 40% a nivelului maxim pentru deducerea  investiţiilor din segmentul upstream pentru determinarea impozitului  suplimentar, eliminarea limitării deducerii investiţiilor pentru  calculul impozitului pe profit, reglementarea regimului fiscal pentru  perimetrele onshore de adâncime mai mari de 3000 m şi eliminarea  utilizării preţului de referinţă în determinarea bazei de calcul a  impozitului asupra veniturilor suplimentare”, a scris Virgil Popescu  miercuri pe Facebook.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii nr.  256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea  operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere  referitoare la perimetre petroliere offshore, a anunţat Administraţia  Prezidenţială.

Legea a fost adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter