Social

A început sezonul ciupercilor, dar și al intoxicațiilor. Atenționările medicilor

Sezonul ciupercilor și al intoxicațiilor
Sursa video: TVR MOLDOVA

Sezonul ciupercilor de pădure abia a început, dar medicii de la ambulanţă se confruntă, deja, cu numeroase solicitări în cazuri de intoxicații. Doar săptămâna trecută, patru persoane au avut nevoie de ajutor pentru că au mâncat ciuperci otrăvitoare. Medicii atenţionează - ciupercile trebuie să fie procurate doar din locuri autorizate.

Din cauza condițiilor meteorologice, apariția ciupercilor de pădure s-a lăsat așteptată, în acest an. Chiar și așa, medicii deja au semnalat primele cazuri de intoxicații.

DR. VASILE ODOBESCU, secţia Sănătate Nutriţională şi a Copiilor, ANSP: „Au fost înregistrate 15 cazuri de intoxicaţii cu ciuperci, cu afectarea a 19 persoane. Dintre ei, sunt doi copii cu vârsta de până la 17 ani. Cazuri letale, nici anul acesta, nici anul trecut, nu au fost înregistrate”.


INTOXICAȚII CU CIUPERCI ÎN 2022
ADULŢI – 17
MINORI – 2
SURSA: ANSP

Medicii îi îndeamnă pe oameni să nu cumpere ciuperci din locuri neautorizate. Unii basarabeni, însă, ignoră această recomandare și spun că știu care sunt cele bune de consum.

Vânzătorii care pot fi găsiţi pe marginea drumurilor naţionale spun că ei culeg doar ciuperci pe care le cunosc şi ştiu că pot fi mâncate.

„Eu sunt prima zi aici, am strâns câteva ciuperci, am făcut câteva borcane şi trăim lângă pădure şi le cunoaştem de mici. - Ştii dacă sunt otrăvitoare sau nu, dacă sunt comestibile? – Tata mai mult poate să vă spună. Eu întâi le controlez, că şi noi mâncăm. Acestea sun Masleata şi acestea Champignon. Am cinci copii şi trebuie să-i întreţin cumva”.

DR. VASILE ODOBESCU, secţia Sănătate Nutriţională şi a Copiilor, ANSP: „Când mergem la strânsul ciupercilor, trebuie să ştim din start care sunt semnele ciupercilor comestibile, care sunt semnele ciupercilor otrăvitoare, nu procurăm ciupercile de pe marginea străzilor şi a traseelor, din locuri neautorizate. Nu implicăm copiii mici la colectarea ciupercilor”.

Medicii atrag atenția și asupra modalităților îndoielnice prin care oamenii încearcă sa afle dacă ciupercile sunt otrăvitoare.

DR. VASILE ODOBESCU, secţia Sănătate Nutriţională şi a Copiilor, ANSP: „În cazul când fierbem ciupercile cu ceapă sau usturoi – ele se înnegresc, acesta este un fals. În cazul când, la un contact cu un obiect de argint, argintul se înnegreşte, iarăşi este un semn fals care duce în eroare”.

În primele două ore după intoxicaţia cu ciuperci otravitoare, victimele pot avea simptome precum: vomă, diaree, dureri de cap, ameţeli. În următoarele ore, pot fi afectate grav organele interne şi există riscul de deces. Oamenii sunt îndemnaţi să apeleze la serviciul de urgenţă 112 încă de la primele simptome. Nu este indicată administrarea unor medicamente, în lipsa recomandării specialiştilor.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter