Social

BNS: În primele trei luni ale anului, peste 16 mii de basarabeni au călătorit prin ţară, aproape dublu faţă de 2023

BNS: În primele trei luni ale anului, peste 16 mii de basarabeni au călătorit prin ţară, aproape dublu faţă de 2023

Turişti la noi acasă. Este o idee care prinde tot mai multă popularitate în Republica Moldova. Datele statistice arată că, în primele trei luni ale anului, peste 16 mii de basarabeni au călătorit prin ţară, aproape dublu faţă de 2023. Oamenii aleg excursii de o zi şi vizitează destinaţii care le amintesc de copilărie şi tot ce e autentic.

floare carpet

Revenirea la origini, la casa părintească pare a fi o tendinţă printre pasionaţii de excursii. Dacă, în primul trimestru al anului 2023, 11 mii de basarabeni au ales să călătorească prin Republica Moldova, în aceeaşi prioadă a lui 2024 – numărul lor a crescut cu 46 la sută, arată datele Biroului Naţional de Statistică.


NUMĂRUL CELOR PASIONAŢI DE TURISMUL INTERN
11.000      2023  
16.000      2024


Majoritatea optează pentru excursii scurte şi drumeţii, însă mulţi se refugiază şi în grădinile pensiunilor.

Această pensiune dintre stâncile Orheiului Vechi, faimoasă prin curtea plină de trandafiri, pare a fi locul ideal pentru orăşenii care duc dorul tradiţiilor şi a bucatelor gătite ca în copilărie.


LIUBA RĂILEAN proprietar, pensiune: „Moldovenii noştri vin aici pentru linişte, pentru tradiţii, le place mâncarea noastră. Mulţi chiar când beau compot sau mănâncă plăcinte spun: ,,acestea sunt amintiri din copilărie, îmi amintesc cum bunica făcea". Şi mulţi vin cu copiii, iar ei zic: ,,am venit la bunica acasă". Am o mulţime de ,,nepoţi" prin ţară.”


De cele mai multe ori, turiştii aleg vacanţele de o zi, pentru a se deconecta de la gălăgia oraşului. Majoritatea apelează la ajutorul agenţiilor.


MIHAI LEŞCO manager, agenţie de turism: „Într-adevăr este o creştere a numărului de turişti pe care îi avem noi, ca agenţie. E o creştere anume la grupurile organizate, grupurile private, să zic aşa.  Optează atât pentru excursii scurte, de o zi, de exemplu în Republica Moldova.  Începând cu zonele mai cunoscute, precum Orheiul Vechi sau itenerare precum la Cetatea Tighina, în Căuşeni sau Prutul de Jos, cu localităţi precum Văleni, Slobozia, unde avem multe ateliere meşteşugăreşti.”


Pentru o călătorie în grup, care durează o zi, o persoană achită între 300 şi 600 de lei, în funcţie de itinerarul ales. Aceleaşi date statistice mai arată că, în primele trei luni ale anului, numărului cetățenilor străini care au vizitat Republica Moldova prin intermediul agențiilor de turism a crescut cu peste 53 la sută.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter