Cultură

La Chişinău a fost lansat filmul ,,Alive in Mo... ", o poveste despre sacrificiu şi perseverenţă

La Chişinău a fost lansat filmul ,,Alive in Mo... ", o poveste despre sacrificiu şi perseverenţă

2024 începe în forţă pentru cinematografia din Republica Moldova. La Chişinău a fost lansat filmul ,,Alive in Mo... ", o poveste despre sacrificiu şi perseverenţă, inspirată din fapte reale. Pelicula e şi una de debut pentrtu regizorul Grigore Bechet, dar şi ultima în care a jucat regretatul actor Boris Bechet.

 ,,Alive in Mo..." este despre călătoria unui tânăr basarabean,  care porneşte cu ambiţii mari la Moscova, dar descoperă acolo o altă realitate. Lungmetrajul este realizat într-un un stil mai nou pentru Republica Moldova – umorul negru. Rolul principal este interpretat de actorul Cătălin Lungu.

CĂTĂLIN LUNGU actor, ,,Alive in Mo... " : „Am avut o noapte friguroasă în piaţa roşie, ţin minte şi acum... înspăimântătoare pentru mine, pentru că eu mă tem de nenea Putin. Mie mi se pare filmul – un umor negru foarte fain. Noi nu prea avem umor negru în RM şi nici nu prea suntem deschişi. Şi având în vedere (iertaţi pentru spoiler) că e un film şi despre morţi, şi despre morgă, lucru la care nu ai putea râde... veniţi şi vedeţi, distraţi-vă!”

ION BECHET actor, ,,Alive in Mo..." :„A fost un film făcut cu foarte multe sacrificii, cu strâns din dinţi. Personajul meu se poate întâlni în orice sat din Moldova. Este genul băiatului descurcăreţ care îşi ajută semenii, oamenii din sat, colegii, prietenii să ajungă la muncă.”

Un rol principal în producţie l-a avut şi actorul Boris Bochet – ultimul pentru regretatul om de artă. Pelicula este, totodată, primul lungmetraj regizat de Grigore Bechet, fiul maestrului.

GRIGORE BECHET regizor, ,,Alive in Mo... " :„Ideea filmului a venit de la povestea de viaţă a unui prieten de-al meu, Vadim Fesoseev. Noi împărtăşeam şi el povestea deseori ce i se întâmplă lui, fiind plecat peste hotare la muncă. Deja urmează să vedem unde o să mai apară, în alte ţări, la festivaluri, dar noi ne bucurăm că prima proiecţie publică este aici, la Chişinău.”

IGOR GUZUN scriitor, producător, ,,Alive in Mo... ":„Cred că unul dintre marele merite ale lui Grigore e că a reuşit să adune o echipă internaţională, din Republica Moldova, România, Statele Unite, Elveţia, Rusia, Franţa şi cred că mai sunt şi alte câteva ţări.”

Filmul ,Alive in Mo... " prezintă cele trei spaţii principale, în care eroul a dus o luptă interioară: Moldova, Moscova şi morga. Pelicula reprezintă, totodată, startul cinematografic al anului 2024.

VIRGIL MĂRGINEANU preşedinte, Uniunea Cineaştilor din Republica Moldova: „Eu cred că noi merge spre vârf, în creştere, pentru că şi anul 2023 a fost un an bogat în filme autohtone.”

LUCIA LUPU regizor :„Cred că, dacă o ţinem tot aşa şi dacă vom avea mai multă susţinere din partea statului, bussinesului, vom avansa, eu sunt sigură de asta.”

Lungmetrajul a fost realizat de o echipă de peste 200 de oameni, cu sprijinul financiar al Centrului Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter