Justiție

Autorități: Procesul de evaluare a averii și integrității procurorilor anticorupție decurge lent

Autorități: Procesul de evaluare a averii și integrității procurorilor anticorupție decurge lent

Autorităţile de la Chişinău susţin că procesul de evaluare a averii şi integrităţii procurorilor anticorupţie decurge lent. Membrii Comisiei Vetting încă nu au stabilit data audierilor, iar motivul ar fi volumul mare de lucru. Totuşi, ministrul Justiţiei susţine că evaluarea externă a procurorilor anticorupţie ar trebui să fie încheiată până la sfârşitul anului.

BFCO

Procurorii anticorupţie au fost anunţaţi încă din luna mai despre începerea evaluării intergrităţii şi averii lor. Iar până la mijlocul lui iunie, aceştia urmau să decidă dacă sunt de acord să fie verificaţi sau, în caz contrar, să demisioneze din funcţie. Primii procurori anticorupție urmau să fie audiați public la începutul lunii august, lucru care nu s-a întâmplat nici în prezent.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiţiei: Comisia numărul trei care este responsabilă de evaluarea procurorilor acum este la etapa de verificare a tuturor informaţiilor colectate. Probabil că după ce vor avea un tablou clar a tuturor informaţiilor colectate de la diferite instituţii, deja vor fixa data audierilor. Comisia numărul trei mai are de finalizat şi evaluarea candidaţilor pentru colegiilor din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor şi probabil este un volum mai mare în paralel.

Autorităţile speră ca procesul de evaluare externă a procurorilor anticorupţie să se încheie până la sfârşitul anului.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiţiei: Depinde şi de ritmul activităţii comisiei trei. După cum au comunicat nu este atât de simplu să faci o evaluare, interviuri, după care ei au activitate care le suscită mai mult timp la motivarea hotărârilor.

Veronica Mihailov-Moraru recunoaşte că examinarea dosarelor de rezonanţă din gestiunea Procuraturii Anticorupţie durează mult timp. Cu toate acestea, procesul de evaluare a averii şi integrităţii acuzatorilor nu va influenţa ritmul investigaţiilor.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiţiei: Faptul că acum se derulează exerciţiul vetting nu înseamnă că este un motiv care afectează activitatea procuraturii. Din numărul total de procurori anticorupţie au demisionat 10. Prin urmare, cred că, procuratura anticorupţie este suficient de capabilă să conducă investigaţiile pe celelalte dosare şi procurorul general urmează să ofere tot suportul necesar.

În prezent, în cadrul Procuraturii Anticorupţie sunt peste 60 de procurori. Cei care vor fi respinși de comisia de evaluare externă nu vor mai putea activa în această calitate sau în alte funcții de demnitate publică între cinci și şapte ani. Durata exactă a interdicției va fi stabilită în fiecare caz, separat. De asemenea, procurorii care nu vor promova vettingul, nu vor putea primi pensii și indemnizații speciale.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter