Extern

Șeful spionajului ucrainean, Budanov: Unul dintre dezvoltatorii de drone rusești este ucrainean

post-img
Șeful serviciilor de informații militare ale Ucrainei, Kirilo Budanov
Sursa foto: kyivindependent.com

Șeful serviciilor de informații militare ale Ucrainei, Kirilo Budanov, pe 2 iulie, a spus că inginerul care lucrează la dezvoltarea producției de drone din Rusia este originar din Ucraina. Potrivit lui Budanov, la începutul anilor 2000, invențiile inginerului nu interesau pe nimeni în Ucraina și a plecat în Rusia. Inițial, a spus șeful spionajului ucrainean, erau doi ingineri: „Unul a murit deja în circumstanțe neclare, iar celălalt este încă în viață, deși probabil nu pentru mult timp”.

„Lansarea a 450-500 de Shahed în fiecare zi – pur și simplu nu este realist”, a spus Budanov în timpul unei ceremonii de recunoaștere a cinci realizări ale serviciilor de informații ucrainene din cartea națională a recordurilor, potrivit postului public de radio Suspilne.

„Dar, din păcate, au capacitatea de a face acest lucru periodic. Pot lansa în mod realist până la 500 într-o singură lovitură”, a adăugat Budanov.

În ultimele săptămâni, Rusia și-a intensificat atacurile cu drone asupra orașelor ucrainene, lansând adesea sute într-o singură zi. Cel mai mare atac aerian de la începutul invaziei la scară largă a avut loc peste noapte, pe 29 iunie, când Moscova a lansat 477 de drone și 60 de rachete în Ucraina.

Budanov a mai spus că Rusia modernizează capacitățile dronelor de tip Shahed prin îmbunătățirea sistemelor CRPA (Controlled Reception Pattern Antenna), care protejează dronele de bruiajul GPS. El a menționat că inginerii ruși produc acum antene CRPA cu 16 canale, care sunt mai greu de contracarat electronic.

„Aceste antene sunt produse în prezent în Rusia, dar inginerul care a dezvoltat această antenă CRPA era aici, în Ucraina”, a spus Budanov.

„La începutul anilor 2000, nimeni de aici nu avea nevoie de el, așa că inginerul s-a mutat în Rusia. Unul (dintre cei doi ingineri implicați în dezvoltare) a murit deja în circumstanțe neclare. Celălalt este încă în viață, deși probabil nu pentru mult timp.”

Budanov a mai spus că Rusia a făcut încercări nereușite de a-și dezvolta propriile drone navale. Ultimul efort cunoscut a avut loc la începutul lunii iunie, când modelele experimentale au detonat înainte de a ajunge în apele teritoriale ucrainene, a spus el.

„Nu au obținut rezultate. Pe baza informațiilor noastre, se îndreptau spre orașul Yuzhne, căutând ținte”, a spus el.

Ucraina a folosit drone navale Magura, dezvoltate pe plan intern, pentru a viza ținte militare rusești din Marea Neagră, menținând o mare parte din flota Rusiei blocată în port.

În ciuda dimensiunilor lor mici, navele de suprafață fără pilot s-au dovedit eficiente, inclusiv într-o operațiune din 2 mai, când serviciile de informații militare ale Ucrainei au folosit drone Magura-7 înarmate cu rachete aer-aer pentru a doborî două avioane de vânătoare rusești Su-30 în apropiere de Novorossiisk. Acesta a fost primul caz înregistrat de avioane de vânătoare doborâte de drone navale.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor