Rata inflației în Republica Moldova, în trimestrul III al anului 2024, a atins nivelul de 5,2%. Potrivit Guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, este pentru prima dată în ultimii opt ani când rata inflației se menţine în limitele prognozelor făcute pentru 12 luni consecutiv. Este un semn bun, având în vedere instabilitățile economice interne și externe, spun specialiştii..
Creşterea inflației în trimestrul III al acestui an a fost determinată de seceta din această vară, care a dus la majorarea prețurilor la produsele alimentare. În același timp, evoluția prețurilor la producția industrială, pe piaţa internă, și la cele petroliere, pe piața externă, au dus la la scăderea ratei anuale a inflației.
ANCA DRAGU guvernator BNM: „Rata anuală a inflației s-a majorat de la 3,8 la sută în luna iunie anul curent până la 5,2% în septembrie 2024. Rata medie anuală a inflației a constituit 5 la sută în trimestrul III 2024, în creștere față de trimestrul precedent. Traiectoria ratei anuale inflației a fost determinată de contribuția pozitivă din partea prețurilor la produsele alimentare 2,6 p.p. Cel mai mult a contribit inflația de bază cu 3p.p. la ritmul annual al IPC, prețurile reglemetate cu minus 3p.p, iar combustibilii cu minus 0,5 p.p. ”
Prognozele BNM arată că rata anuală a inflației ar putea crește ușor la începutul anului viitor, ulterior va înregistra o diminuare treptată. Astfel, în trimestrul I al anului viitor, rata anuală a inflației ar putea înregistra valoarea maximă de 6,2% și minimum 3,7%, în 2026.
PROGNOZELE INFLAȚIEI PE TERMEN MEDIU
Trimestrul I 2025 - 6,2%
Trimestrul II 2026 - 3,7%
Proximitatea țintei de 5,0%
ANCA DRAGU guvernator BNM: „La elaborarea prognozei au fost identificate riscuri și incertitudini. Riscuri inflaționiste - intensificarea tensiunilor geopolitice în oriental mijlociu și Ucraina; fragmentarea comerțului international; creșterea cotațiilor europene la gazele naturale; vulnerabilitatea prețurilor la fructele și legumele autohton față de condițiile meteo în perioada următoare, escaladarea conflicului din oriental mijlociu va susține majorarea prețurilor la resursele energetice.”
Săptămâna trecută, Comitetul executiv al Băncii Naționale a decis să mențină rata de bază la nivelul de 3,6% anual. În același timp, pentru susținerea procesului de creditare a sectorului privat, instituția a diminuat norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă.