Polonia preia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2025 pentru o perioadă de şase luni (ianuarie-iunie 2025). Acest stat a mai deţinut preşedinţia Uniunii în 2011. Evenimentul de deschidere oficială a preşedinţiei poloneze va avea loc la 3 ianuarie 2025, la Opera Naţională Poloneză din Varşovia.
Polonia preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene într-un moment de incertitudine şi îngrijorare, când Europa se confruntă cu consecinţele agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei şi cu nevoia de a-şi consolida propria capacitate de apărare. Asistăm la tensiuni geopolitice tot mai mari, erodarea ordinii internaţionale bazate pe reguli şi atacuri hibride care vizează democraţia şi securitatea europeană, mai informează site-ul preşedinţiei poloneze.
În centrul priorităţilor preşedinţiei poloneze se află securitatea Europei, pe 7 dimensiuni: apărare şi securitate, protecţia cetăţenilor şi frontiere, rezilienţa la interferenţele străine şi la dezinformare, asigurarea securităţii şi a libertăţii afacerilor, tranziţia energetică, agricultură competitivă şi rezilientă, securitatea sănătăţii.
Logo-ul preşedinţiei poloneze prezintă steagul Poloniei în centrul Uniunii Europene, dorind să se arate că polonezii sunt preponderent pro-europeni şi că Polonia este unul dintre liderii integrării europene. Logo-ul a fost proiectat de Jerzy Janiszewski, creatorul simbolului Solidarităţii în 1980 şi logo-ul preşedinţiei poloneze în 2011.
La 13 decembrie, 2024, ministrul de externe al Poloniei, a precizat că activitatea preşedinţiei la nivelul Ministerului Afacerilor Externe se va concentra pe trei domenii: maximizarea sprijinului pentru Ucraina, menţinerea politicilor actuale faţă de Rusia şi Belarus şi consolidarea securităţii şi rezilienţei UE şi a partenerilor săi. Ministrul polonez a mai afirmat că viitoarea preşedinţie se va desfăşura într-un cadru internaţional extrem de complicat, cuprinzând, printre altele, războiul în curs din Ucraina, tensiuni geopolitice tot mai mari, inclusiv în Orientul Mijlociu, ameninţări hibride tot mai mari şi dezinformare.
Statele membre care deţin preşedinţia Uniunii lucrează împreună în grupuri de câte trei, numite „trio-uri”, pentru o perioadă de 18 luni. Polonia face parte din trio-ul Polonia-Danemarca-Cipru (1 ianuarie 2025-30 iunie 2026).
Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene se asigură prin rotaţie, la fiecare şase luni, între statele membre ale UE, în decursul acestei perioade statul membru asigurând continuitatea agendei UE în cadrul Consiliului şi conducând reuniunile acestei formaţiuni.
Sursa: Agerpres