Administrația Trump a anunțat închiderea definitivă a Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), marcând sfârșitul a peste șase decenii de activitate globală de asistență externă. Secretarul de stat Marco Rubio a explicat că această decizie reflectă o reorientare fundamentală a politicii externe americane, una în care interesele naționale vor avea prioritate absolută. Pe parcursul celor 30 de ani de parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, USAID a oferit Republicii Moldova 2,1 miliarde de dolari.
„Fiecare funcționar public are datoria de a se asigura că programele pe care le finanțează servesc intereselor națiunii noastre. USAID a eșuat lamentabil în această misiune”, a afirmat Rubio într-un comunicat.
Rubio a evidențiat că, în ciuda unui buget aproape nelimitat din fonduri publice – peste 715 miliarde de dolari ajustați la inflație – USAID nu a reușit să genereze rezultate sustenabile. Dimpotrivă, agenția a contribuit la formarea unui „complex industrial global de ONG-uri” pe spatele contribuabilului american, fără a atinge obiectivele reale de dezvoltare sau influență geopolitică.
„De la sfârșitul Războiului Rece încoace, USAID are puține realizări notabile. Țările care au beneficiat cel mai mult de generozitatea americană au oferit foarte puțin în schimb”, a declarat secretarul de stat. Rubio a oferit ca exemplu voturile din cadrul ONU, unde statele africane care au beneficiat masiv de fonduri USAID au sprijinit pozițiile SUA doar în proporție de 29%, „cea mai scăzută rată din lume”.
Secretarul de stat, Rubio, a criticat vehement ceea ce a numit „modelul caritabil eșuat” al USAID, care a încurajat, în opinia sa, dependența liderilor locali de ajutor extern în locul dezvoltării proprii. În schimb, noul model va încuraja investiții private, dezvoltarea sectorului privat și comerțul bilateral. „Beneficiarii merită să știe că asistența oferită nu este o pomană de la un ONG necunoscut, ci o investiție din partea poporului american.”
Începând cu 1 iulie 2025, USAID își încheie complet activitatea. Programele de asistență care sunt aliniate cu obiectivele administrației vor fi implementate direct de către Departamentul de Stat, într-un cadru mai eficient, strategic și responsabil.
Citește și: Suspendarea fondurilor din SUA pentru Republica Moldova, provocări și soluții pentru ONG-uri
„Nu ne vom cere scuze pentru că recunoaștem că ajutorul extern trebuie să fie un instrument al politicii externe America First”, a subliniat Rubio.
Potrivit comunicatului, noul model va favoriza investițiile private, parteneriatele comerciale și implicarea companiilor americane. Țările care demonstrează capacitatea și voința de a se ajuta singure vor avea prioritate în obținerea sprijinului american.
„Vom face acest lucru acordând prioritate comerțului în detrimentul ajutorului, oportunităților în detrimentul dependenței și investițiilor în detrimentul asistenței. Pentru americani și mulți din întreaga lume, 1 iulie va marca începutul unei noi ere de parteneriat global, pace, investiții și prosperitate.”
Marco Rubio a depus jurământul ca cel de-al 72-lea secretar de stat pe 21 ianuarie 2025.
USAID a fost înființată în 1961 de președintele John F. Kennedy, devenind principalul instrument al SUA pentru asistență internațională.
Citește și: Trump blamează „risipa îngrozitoare” de bani americani în Republica Moldova
Pe parcursul celor treizeci de ani de parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a implementat peste 130 de proiecte de dezvoltare, oferind 2,1 miliarde de dolari în cadrul parteneriatului cu Republica Moldova, se menționează într-un comunicat al Executivului de la Chișinăul.