Actualitate

Un consum de energie mai eficient. Andrei Spânu a prezentat conceptul noii Strategii Energetice a R. Moldova

Conceptul noii Strategii Energetice a R. Moldova
Sursa video: T VR MOLDOVA

În 27 de ani, sistemul energetic al Republica Moldova ar trebui să devină independent şi cu alternative de aprovizionare. Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, a prezentat astăzi conceptul Strategiei Energetice 2050. Aceasta cuprinde paşii ce trebuie făcuți pentru a trece Republica Moldova la un consum de energie mai eficient, mai ecologic și mai puțin costisitor.

Potrivit strategiei, din 2023 şi până în 2050, guvernul îşi propune să sporirească securitatea energetică a Republicii Moldova, dar și protecția consumatorilor pentru a face față prețurilor în creștere.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Trebuie să privim mai departe decât această iarnă. Avem 27 de ani la dispoziţie pentru a trece Moldova la un consum de energie mai eficient, mai ecologic şi mai puţin costisitor. Avem timp suficient să facem tot ce ne-am propus până în 2050."

Strategia caretrebuie elaborată în detalia până la sfârşitul anului viitor, va cuprinde măsuri concrete privind asigurarea securităţii energetice. Deocamdată, autorităţile nu ştiu de unde vor lua bani pentru implementarea ideilor, dar mizează pe spijinul partenerilor de dezvoltare.

CONSTANTIN BOROSAN, secretar de stat, Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Creşterea securităţii energetice include, ca priorităţi, construcţia unei centrale cu o tehnologie flexibilă, pe bază de motoare cu ardere internă. Construcţia unei centrale de cogenerare, bazată pe tehnologia ciclu combinat gaze-abur. Creşterea interconectivităţii cu statele vecine, cu Romţnia şi Ucraina, prin finalizarea construcţiei liniei electrice Vulcăneşti-Chişinău. De asemenea, construcţia unei noi linii electrice, 400 KW între Bălţi- Suceava."


Între timp, Tiraspolul cere societății Moldovagaz să livreze in regiunea transnistreană aproape 70 la sută din volumul de gaz livrat Republicii Moldova de către Gazprom. Restul Republicii Moldova ar rămâne cu doar cu 30%. 

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, confirmă că așa-numitele autorități de la Tiraspol au propus următoarea repartizare a celor 171 de milioane de metri cubi de gaz livrate de Gazprom –

pentru regiunea transnistreană – 119 milioane de metri cubi,
pentru restul Republicii Moldova – 52 de milioane de metri cubi.


ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Cred că această solicitare trebuie, în primul rând, să meargă către Gazprom. Odată ce Gazprom va livra tot volumul de gaze, conform contractului, va ajunge pentru ambele maluri ale Nistrului. Domnul Ceban este într-o vizită la Gazprom, zilele acestea. Sper că va veni cu mai multe detalii."


Tiraspolul cere dar nu vrea să plătească. Directorul Vadin Ceban a scris, pe o rețea socială, că gradul de îndeplinire a obligațiilor financiare din acest an privind plata livrărilor de gaze către Gazprom a fost următoarea: 

Moldovagaz – 100 %, Tiraspoltransgaz – 0,05 %.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter