Social

Brutăriile şi cofetăriile - în febra pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă

Forfota de sarbatori
Sursa video: TVR MOLDOVA

Patiseriile şi cofetăriile au intrat în febra pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă. Aroma tradiţionalelor turte dulci, cu scorţişoară şi lămâie, sau a cozonacilor, se simte de departe. La fel de tare se simt şi scumpirile la aceste produse ce vor costa mai mult cu până la 15 la sută faţă de anul trecut.

MĂDĂLINA GUŞTIUC, reporter TVR MOLDOVA: „Brutarii din localitatea Bardar au început deja pregătirile pentru sărbătorile de iarnă. Aceste turte dulci, cu aromă de scorţişoară, vor fi ornate după care vor ajunge în magazine, dar şi la târgurile de Crăciun.

VICTOR NISTORICĂ, director brutărie: „Putem considera sezonul deschis pentru că, clar mai aproape vom pregăti rulade, cozonaci, panetoane, dar turtele dulci se fac tradiţional mai devreme pentru că pe lângă Crăciun, ele servesc şi ca un cadou de Moş Nicolae care se apropie mai devreme şi pentru multe alte ocazii exact în această perioadă a Crăciunului”.

Până a ajunge pe masa de sărbătoare, în brutăriile artizanale, dulciurile trec printr-un adevărat proces de creaţie: de la formarea şi frământarea aluatului până la decorare.

ELENA PLUGARU, brutar: „Avem forme şi babă de zăpadă şi ciorap, steluţă şi brăduţ şi barba moşului şi toate celea care le vedeţi pe masă.
Steluţele le înmuiem aşa în glazură, le lăsăm un pic şi le punem aşa”.

În această cofetărie din Chişinău, au fost deja scoase în vânzare primele turte dulci.  

MARIA MACARI, proprietară, cofetărie: „Nu doar copiii, chiar şi maturii le adoră. Preferă să le ia în calitate de daruri, să le pună. Noi facem şi brăduţi, steluţe care le putem atârna de brăduţ, de pomul de Crăciun. Adică, tindem să le aducem un mesaj că s-ar putea decora brăduţul altfel decăt cu globuri”.

În acest an, din cauza scumpirilor, preţul dulciurilor tradiţionale va fi mai mare cu aproximativ 15 la sută faţă de 2021.

VICTOR NISTORICĂ, director brutărie: „Cuptorul care îl vedeţi în spate coace pe gaz, tot ce producem, coacem, folosim foarte multă energie electrică şi am fost afectaţi şi forţaţi să schimbăm şi preţurile pentru că altfel nu vom putea supravieţui.  Deci , pentru sortimentaţia de Crăciun am revăzut preţurile faţă de anul trecut şi vor fi cu gen, 10-15% mai ridicate”.

MARIA MACARI, proprietară, cofetărie: „Între 10 şi 15% am adăugat, atât ne-am putut permite. Noi avem un produs destul de adecvat materiei prime, pentru unii poate e scump, pentru noi este un preţ adevărat”.

În următoarele zile, proprietarii brutăriilor vor pregăti cozonaci, rulade, crăciunei, dar şi alte produse nelipsite de pe masa de sărbătoare. Preţurile vor varia între 10 lei moldoveneşti pentru o turtă dulce, până la peste 100 de lei pentru cozonaci şi rulade.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter