Interviurile și Reportajele Telejurnalului

CRISTINA GHERASIMOV viceprim-ministru pentru Integrare Europeană la Interviurile Telejurnalului: UE înseamnă un viitor mai bun pentru R. Moldova

post-img
CRISTINA GHERASIMOV viceprim-ministru pentru Integrare Europeană

Doamnelor şi domnilor, bună ziua şi bine v-am găsit la un nou Interviu al Telejurnalului. În ediția de astăzi discutăm cu viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, despre drumul pe care a început să îl parcurgă Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

 


Republica Moldova a deschis negocierile de aderare cu Uniunea Europeană. Mai exact, acum are loc screeningul bilateral. Spuneți-mi vă rog cum decurge acest proces și cât ar putea dura?

CRISTINA GHERASIMOV viceprim-ministru pentru Integrare Europeană
: „Procesul integral de screening bilateral durează între un an, un an şi jumătate în funcţie de instituţiile europene, disponibilitatea lor, dar şi pregătirea statului candidat. Calendarul nostru este până în toamna anului viitor. Procesul decurge foarte bine, între lunile iunie şi octombrie am parcurs toate capitolele din primul cluster ce ţine de valori fundamentale. Am discutat despre situaţia în justiție, securitate, în administraţia publică, în economie şi la fel în instituţiile democratice. Am fost bine apreciaţi de colegii din cadrul Comisiei Europene. Săptămâna trecută am trecut la capitolele din clusterul doi, sperăm ca să le finalizăm până în primăvara anului viitor. ”

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Ați vorbit anterior despre faptul că în primăvară ar urma să aibă loc negocierile propriu-zise pe primul grup de capitole. Multă lume speculează despre aceste negocieri cu Uniunea Europeană. Le puteți explica oamenilor rolul acestora și de ce țările candidate la aderare trebuie să parcurgă acești pași?”

CRISTINA GHERASIMOV viceprim-ministru pentru Integrare Europeană: „Într-adevăr, cu finalizarea screeningului pentru clasterul unu, aşteptăm ca, Comisia Europeană să publice raportul de screening pentru primul cluster, iar în baza acestui raport de evaluare, cele 27 de state membre urmează să ia o decizie. Este Republica Moldova gata sau nu pentru a începe negocierile propriu-zise.  De aici vine şi importanţa clasterului unu- valori fundamentale care este unul negociabil.”

DRUMUL SPRE UE: PROGRESE, DAR ŞI MULTE PROVOCĂRI

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „ Aţi pomenit şi despre domeniul justiţiei. Noul raport de extindere al Comisiei Europene arată că Republica Moldova trebuie să accelereze reformele în justiție și economie.În acest context să ne spuneți care sunt paşii următori în aceste domenii?”

CRISTINA GHERASIMOV viceprim-ministru pentru Integrare Europeană: „În raportul de extindere care a fost publicat acum o lună în urmă de Comisia Europeană, Republica Moldova a fost evaluată înregistrând progrese în 31 din cele 33 de capitole. În același timp vedem că la multe capitole avem încă foarte mult de lucru. Ce ţine de clasterul unu,  suntem în pregătirea unor proiecte de foi de parcurs în domeniul justiţiei, în domeniul administraţiei publice şi în domeniul funcţionării instituţiilor democratice. Sperăm în următoarele săptămâni, cel târziu spre sfârşitul lunii ianuarie să avem aceste foi de parcurs adoptate. Aceste foi de parcurs vor reprezenta acele criterii de referinţă care ne vor permite să ne mişcăm în următorii ani pentru a fi evaluaţi, dacă am reuşit sau nu să avansăm în reformele propuse.”

R. MOLDOVA A ACTIVAT TOATE RESURSELE PENTRU ACCELERAREA REFORMELOR

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Instituțiile statului sunt pregătite? Există suficienți oameni care să lucreze la acest plan național de aderare?”

CRISTINA GHERASIMOV viceprim-ministru pentru Integrare Europeană: „Noi suntem un stat mic, cu o administraţie mică, dar nu suntem primul stat candidat care are un volume norm de muncă, pentru un număr mic de funcţionari publici. De când am început etapa de screening bilateral, angajaţii din instituţiile publice muncesc la greu. Mai avem mult de muncit ca să reuşim să capacităm instituţiile, însă la moment noi am activat toate resursele şi în afara Guvernului ca să ne putem mobiliza şi mişca mai repede.Integrarea noastră în UE nu ţine de un Guvern, de o persoană sau de un minister, este vorba despre toată societatea. Absolut fiecare cetăţean trebuie să depună efort ca noi să avansăm mai rapid.”

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Anterior s-a discutat foarte mult şi despre fondurile de preaderare. La ce etapă Republica Moldova va putea accesa fondurile de preaderare? Sau există deja proiecte pe care instituțiile le pot accesa?”

CRISTINA GHERASIMOV viceprim-ministru pentru Integrare Europeană: „Republica Moldova doar în anul 2024 a obţinut acces la patru programe mari europene, prin care avem acces la anumite servicii, la anumite beneficii care de obicei sunt disponibile doar cetăţenilor statelor membre. Un exemplu concret este programul semnat acum o lună la Bruxelles, care permite functionarilor publici din R. Moldova să fie integraţi în serviciile Comisiei Europene pentru o perioadă de 2-5 luni ca să înţelegem mai bine din interior cum funcţionează Comisia Europeană. Noi acum suntem în proces de definitivare a agendei de reforme, dar şi de discutare a acelor proiecte mari de infrastructură care ne-ar ajuta să îmbunătăţim standardele de viaţă la noi acasă.”

ROMÂNIA, PARTENERUL CE OFERĂ LECŢII ŞI SPRIJIN NECONDIŢIONAT

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „România rămâne unul din cei mai importanţi parteneri pentru Republica Moldova . Să ne spuneţi vă rog cât de mult ne ajută experiența României în acest proces de integrare europeană, dar şi a altor state ?”

CRISTINA GHERASIMOV viceprim-ministru pentru Integrare Europeană:„România a îmbunătăţit semnificativ nivelul de viaţă al cetăţenilor săi în ultimele două decenii de când a devenit stat membru al UE. Noi putem doar învăţa cum să implementăm mai bine acele reforme care să ne alinieze la standardele europene de care deja se bucură cetăţenii României la ei acasă. Dar şi să învăţăm din anumite lecţii în procesul lor de preaderare, în aşa fel ,încât să fim mai înţelepţi şi să evităm anumite greşeli în următorii ani care ne vor pregăti pentru aderare. Suntem foarte norocoşi că România ne susţine necondiţionat în absolut toate solicitările pe care le avem. Avem instituţii care lucrează direct cu ministere,departamente, direcţii din Guvernul României, în aşa fel încât să înţelegem mai bine  o anumită directivă a serviciilor. Care a fost impactul implementării acestei directive în România, în aşa fel încât să ne pregătim economia şi să beneficiem de implementarea acestei directive.”


GHERASIMOV: DE UNITATEA PARTIDELOR DEPINDE CONTINUITATEA INTEGRĂRII

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA : „Care sunt riscurile care ar putea apărea în procesul de integrare europeană, în contextul alegerilor parlamentare de anul viitor?”


CRISTINA GHERASIMOV viceprim-ministru pentru Integrare Europeană: „Ca să reuşim să valorificăm această oportunitate istorică care ne-a oferit-o UE, noi trebuie să oferim continuitate procesului de reforme pe care l-am iniţiat acum patru ani în urmă. Este foarte şi foarte important ca indiferent cum va arăta Parlamentul Republicii Moldova să avem suficient consens proeuropean care să menţină viteza reformelor cu care să ne mişcăm astăzi. La modul practic, este foarte şi foarte important ca instituţiile statului să lucreze în unison, doar uniţi vor reuşi să ne mişcăm cum ne mişcăm astăzi. Dacă nu va exista acea unitate şi cooperare fluidă între instituţii, între funcţionarii publici şi partidele politice nu vom reuşi să valorificăm această oportunitate. Avem timp limita, Comisia nouă care de la 1 decembrie a fost instituită este biletul nostru de pregătire pentru linia de finish. Comsia Europeană este acea instituţie care ne va pregăti pentru această linie de finish. Rolul nostru şi responsabilitatea este ca la următoarele alegeri parlamentare să alegem partidele europene care să ne asigure continuitatea vitezei şi a reformelor prin care trecem astăzi.”


NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA : „Rusia continuă să inventeze diverse narative despre Uniunea Europeană și să sperie cetățenii. Circulă multe falsuri despre așa-zisa atragere în război, despre cedarea suveranității Republicii Moldova, despre faptul că Uniunea Europeană nu mai este ce a fost și multe altele. Cum răspundeți acestor falsuri?”


GHERASIMOV: UE ÎNSEAMNĂ UN VIITOR MAI BUN PENTRU R. MOLDOVA

CRISTINA GHERASIMOV viceprim-ministru pentru Integrare Europeană
: „În primul rând este important să ne informăm din mai multe surse, ce fel de noutăţi consumăm în fiecare zi. Atunci când luăm decizia să comunicăm mai departe conştienţi sau nu anumite falsuri, de fapt contribuim la dezinformare. Cetăţenii trebuie să cunoască că nu doar Republica Moldova este supusă unor asemenea atacuri hibride, foarte multe state candidate trec prin aceeași experiență, doar că magnitudinea dezinformării este una fără precedent fără Republica Moldova. Este foarte important să cunoaştem că UE pentru R. Moldova reprezintă un viitor mai bun. Absolut toate statele candidate care au aderat la UE fie în 2004, fie 2007, absolut toate statele trăiesc mult mai bine. Iar ceea ce ne dorim noi este să ne bucurăm şi noi de aceste beneficii şi aceste avantaje la noi acasă.”

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter