Actualitate

Olimpicii basarabeni, premiați de Guvernul României

Olimpicii basarabeni, premiați de Guvernul României

Elevii basarabeni olimpici la Limba si Literatura Română, Istoria Românilor și cea Universală s-au ales cu premii din partea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Evenimentul a fost găzduit de Ministerul Educației de la Chişinău.

„Mă bucur că am putut împreună să ne manifestăm într-un fel care să îi bucure şi pe profesori, şi pe părinţi, şi care investeşte mult în cultura noastră”.

Elevi din mai multe localităţi ale Republicii Moldova au fost premiați pentru reuşitele excepţionale la învăţătură de reprezentanţii Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României. Copiii s-au ales cu daruri valoroase, precum ceasuri inteligente şi cărţi electronice. ADRIAN DUPU, secretar de stat, Departamentul pentru Relaţie cu Republica Moldova, Guvernul României: „Ne dorim să fie o tradiţie, la fel cum vă doresc şi vouă să faceţi o tradiţie din a fi câştigători, indifferent de domeniul în care veţi profesa”. „Într-adevăr, sunt bucuroasă pentru că chiar am muncit şi am parcurs un drum frumos ca să obţin astfel de rezultate. Ştiinţa Istoriei pe mine mă face, în primul rând să analizez trecutul, să prevenim greşelile trecutului, dar şi să prezicem viitorul. Republica Moldova este un stat cu un vector pro-european, noi nu trebuie să nu uităm valorile neamului românesc, să vorbim limba română”.

ANATOLIE TOPALĂ, ministrul Educaţiei şi Cercetării: „În ambele ţări vorbim aceeaşi limbă, română, avem o istorie comună, avem cultură şi tradiţii similare şi aceleaşi şi prin acest eveniment dorim să stimulăm, cu suportul Departamentului, elevii care au obţinut aceste rezultate deosebite”.

Despre investiţia în cultură şi educaţie a vorbit şi consilierul prezidențial al Departamentului de Cultură, Culte şi Minorități Naționale din România, Sergiu Nistor.

SERGIU NISTOR, consilier prezidențial, Departamentul de Cultură, Culte şi Minorități Naționale, România: „De felul în care noi astăzi ne îngrijim ca elevii să beneficieze de cee ace le trebuie, pentru a cunoaşte şi pentru a crea, depinde şi felul în care va arăta societatea în vremea bătrâneţii noastre”.

La eveniment a fost prezent şi ambasadorul României la Chişinău, Excelenţa Sa, Cristian Leon Ţurcanu, dar şi directorul Muzeului Național al Literaturii Române de la București. IOAN CRISTESCU, director, Muzeul Național al Literaturii Române, București: „Iar aici putem folosi o metaforă din domeniul alpinismului. Alpinismul este cel care ia atitudine de cucerător faţă de altitudine, iar fiinţa umană are sădită în ea nostalgia culmilor”.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter