Politic

Vladislav Kulminski: „Cred că Stoianoglo a greșit când a acceptat propunerea de a candida”

post-img
Punctul pe AZi
Sursa foto: TVR MOLDOVA

„Toți acești candidați vor vrea să obține un rezultat cât mai bun în cadrul alegerilor parlamentare. Adevărata bătălie se va da în cadrul alegerilor parlamentare. Pentru prima dată, în istoria independentă a Republicii Moldova, aceste alegeri prezidențiale și parlamentare și alegerea pe care o vor face cetățenii R. Moldova vor conta foarte serios,” a declarat directorul executiv IPIS, Vladislav Kulminski în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

ZFR

„De obicei statele mici ca Republica Moldova au un rol geopolitic limitat, pentru că în jurul nostru se produc niște schimbări geopolitice, dar iată sunt niște momente în istorie când alegerea pe care o fac statele mici contează foarte mult. Eu cred, că noi chiar vom avea alegeri de acest gen, când alegerea pe care o vor face cetățenii R. Moldova va conta și practic va determina soarta R. Moldova pe foarte mult timp înainte. Și de asta, aceste alegeri sunt atât de importante, noi o să vedem aici și multe lupte interne, o să vedem și o bătălie geopolitică foarte serioasă pentru R. Moldova,” a spus directorul executiv IPIS.

Totodată, acesta crede că asta este doar un început și, noi vom avea un număr de candidați record.

„Pe segmentul de centru-dreapta, în principiu este totul clar, că acolo nu vor apărea niște candidați noi sau niște persoane care cumva ar putea captiva alegătorii din R. Moldova, dar pe segmentul de centru și centru-stânga, acolo se produce o luptă adevărată. Este destul de straniu pentru mine pentru că, interesul rațional a tuturor jucătorilor de pe centru-stânga, ar fi fost să se unească și să aibă un număr de candidați mult mai mic, 3-4 maximum,” a mai adăugat Vladislav Kulminski.

Întrebat ce l-a determinat pe Igor Dodon să-l desemneze pe Alexandru Stoianoglo în calitate de pretendent, Kulminski a spus că pentru Stoianoglo este un pas greșit și care practic va împrăștia toate voturile de pe centru stânga.

„Noi știm exact de ce s-a întâmplat chestia dată, de ce a venit această propunere din partea Partidului Socialiștilor, dar pentru ce a avut nevoie Stoianoglo de așa ceva, este o întrebare foarte serioasă. Eu cred că Stoianoglo cunoaște relația spre exemplu a lui Chicu cu Dodon, relația lui Vlah cu Dodon. Toți cei care au avut de-a face cu Igor Dodon și care au avut relații pe linia de partid, pe linia de business, știu că foarte repede aceste relații au fost distruse. Și, faptul că Stoianoglo a acceptat așa ceva mie mi se pare că este de la început un pas foarte greșit și care practic va împrăștia toate voturile de pe centru-stânga. Din punct de vedere al soartei a acestor alegeri, mie mi se pare faptul că noi vom avea mulți candidați de pe centru-stânga clarifică lucrurile. Lupta adevărată se va da în cadrul alegerilor parlamentare,” a menționat directorul executiv IPIS.

Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi din 19 iulie o puteți urmări în continuare:

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter