Actualitate

VIDEO. A livrat R. Moldova armament, tehnică sau piese de schimb Ucrainei? Răspunsul ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi

post-img
Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi
Sursa foto: tvr

Republica Moldova nu a livrat armament, piese de schimb sau tehnică militară în Ucraina de la începerea războiului de agresiune a Federației Ruse. Declarația aparține ministrului Apărării al R. Moldova, Anatolie Nosatîi și a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„La acest capitol aș vrea să aduc claritate și să nu permit dezinformarea și implicarea noastră în niște conflicte care, respectiv, să atenteze la statutul nostru de neutralitate. R. Moldova, reieșind din statutul nostru de neutralitate, nu a livrat armament, tehnică, piese de schimb sau alte materiale la capitolul militar. R. Moldova a acordatat mai multe loturi de existență cu titlul de ajutor umanitar Ucrainei, dar nu echipamente militare”, a precizat ministrul Apărării. 

În context, Nosatîi a precizat că Armata Națională a R. Moldova are nevoie de modernizare, iar pentru prima dată de la independență, bugetul alocat armatei a fost majorat în acest an.

„Se folosește multă dezinformare la acest capitol. Vreau să menționez că armata nu se înarmează, armata se modernizează, ceea ce înseamnă că acele echipamente sau modele de armament ce datează din anii 1960-1980 se înlocuiesc cu ceva nou, cu ceva ce este sigur în folosință și ceva ce dă eficacitate în folosință”, a menționat Anatolie Nosatîi. 

Oficialul a punctat că în multe capitole, Armata Națională a stagnat în dezvoltare, utilizând în prezent armament și tehnică militară din anii 1990, în timpul URSS. Datorită partenerilor externi, Armata Națională a modernizat unele echipamente, precizează Nosatîi. 

Ediția emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova cu participarea ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, poate fi urmărită mai jos. 

 

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter