Actualitate

Cei mai buni pedagogi din țară au fost premiați la Chișinău. Maia Sandu: Aveți o misiune onorabilă și foarte dificilă

post-img
Maia Sandu

Câștigătorii concursului „Pedagogul anului”, ediția 2023, au fost premiați astăzi la Chișinău, transmite MOLDPRES. Premiile au fost acordate la trei categorii. Astfel, nouă cei mai buni educatori, învățători și profesori au fost premiați cu 50 mii de lei pentru locul I, 25 mii de lei – pentru locul II și 15 mii de lei – pentru locul III

Ceremonia s-a desfășurat la complexul multifuncțional Arena Chișinău și a început cu intonarea imnului de stat al Republicii Moldova. Totodată, cei prezenți au păstrat un minut de reculegere în memoria regretatului scriitor Ion Druță.

La eveniment a participat și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care a felicitat dascălii cu ocazia Zilei lor profesionale și a afirmat că pedagogii au o misiune onorabilă, dar și foarte dificilă.

„Le mulțumesc tuturor profesorilor care, în capitala țării sau într-un sat îndepărtat, îi ajută pe copii să capete curajul de a-și descoperi potențialul și de a-l dezvolta. Azi oferim premiul „Pedagogul Anului” pentru nouă dintre ei, însă recunoștința noastră este pentru toți dascălii, educatori, învățători și profesori, care au reușit performanța de a înfăptui două creșteri. Mă refer la creșterea lor ca profesioniști și ca repere morale pentru generații de copii, dar și la creșterea unor alte ființe. Vrem ca educația copiilor din Moldova să fie prioritate și la nivel de instituții ale statului, și la nivel de comunități locale, dar și la nivel de fiecare familie. Calitatea vieții în deceniile următoare, calitatea sistemului medical, a tuturor serviciilor statului, a justiției, a mediului înconjurător, a stării economiei, a administrației centrale și locale, inclusiv calitatea clasei politice depind de calitatea educației pe care o oferim azi. Iar voi, dragi profesori, sunteți în prima linie a acestui efort”, a afirmat Maia Sandu.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a mulțumit pedagogilor pentru munca depusă.

„Profesorii modelează viitorul, instruind oamenii care îl vor crea. Este o mare responsabilitate să conturezi generații, iar pentru munca și sacrificiul pe care îl faceți meritați tot respectul și toată aprecierea fiecărui cetățean din această țară. Vă asigur că noi la minister auzim, vedem și înțelegem dificultățile care există, le vom rezolva gradual, este nevoie de timp și de resurse pentru a însănătoși un sistem extenuat, supraîncărcat și supradimensionat, dar avem un plan, am anunțat o listă de priorități și sunt sigur că împreună vom reuși”, a precizat ministrul.

La eveniment au participat circa 4500 de pedagogi și specialiști în educație din toată țara. Ceremonia de premiere a fost urmată de un concert festiv dedicat Zilei profesionale a lucrătorilor din învățământ.

Concursul republican „Pedagogul anului” este organizat începând cu anul 2006 cu scopul de a încuraja performanța în educație și de a crește prestigiul profesiei didactice. În sistemul educațional din Republica Moldova activează circa 55 mii de pedagogi.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter