Extern

„Războiul în 24 de clipe”, mărturii în imagini de pe front

„Războiul în 24 de clipe”
Sursa video: TVR MOLDOVA

„Războiul în 24 de clipe" este genericul unei expoziţii de fotografie, vernisată la Muzeul de Artă din Cernăuţi, care conţină mărturii cutremurătoare în imagini ale ororilor războiului din Ucraina. Autori sunt doi jurnalişti români care au relatat din zona de conflict încă din primele zile ale invaziei ruse.

Ilie Pintea şi Cristian Lupaşcu, autorii expoziţiei, s-au aflat în prima linie a conflictului armat care devastează Ucraina şi au relatat din orașele distruse de armata rusă. Urmele cumplite ale războiului pot fi văzute în zecile de mii de imagini pe care le-au suprins timp de aproape un an. Din toate, au ales doar 24, cele mai reprezentative, acesta fiind şi motivul pentru care expoziţia a fost denumită "Războiul în 24 de clipe".

ILIE PINTEA jurnalist, autor al expoziţiei: „Pentru documentarea de la Harkov am condus 1100 de km doar ca să stau doar 24 h, mai mult nu s-a putut. Tot efortul care face parte din munca noastră mi-a dat prilejul să cunosc mai bine Ucraina, să înţeleg mai bine ce se întâmplă aici.”

CRISTIAN LUPAŞCU jurnalist, autor al expoziţiei: „Fotografia nu reprezenta punctul nostru de interes major doar că la pachet cu ştirile pe care noi le transmitem din zona de conflict au apărut aceste fotografii care, ulterior, s-au dovedit a fi interesante şi au făcut obiectul acestei expoziţii.”

La vernisajul expoziției au participat autorităţi locale din Cernăuţi dar şi invitaţi din România.

IRINA LOREDANA STĂNCULESCU, Consul General al României la Cernăuţi: „Sunt doi jurnalişti foarte curajoşi care au arătat întregii lumi elemente de actualitate, de primă actualitate din Ucraina din zonele în care au fost derulate bombardamente. Am fost în strânsă legătură cu aceşti doi jurnalişti în calitate de misiune diplomatică.”

MYKOLA GUITOR vicepreședinte al consiliului regional Cernăuți: „Sperăm că această expoziție de fotografii va fi prezentată și în alte țări europene, întrucât această expoziție scoate în evidență probleme-cheie, întâmplări care au loc astăzi în Ucraina.”

Vizitatorii expoziţiei spun că imaginile sunt tulburătoare şi că întreaga lume ar trebui să fie martor la drama prin care trece poporul ucrainean.

CRISTINA PALADEAN profesor universitar: „Este foarte important această expoziţie pentru că reprezintă adevărul. Reprezintă adevărul pentru toată Europa, în mod special pentru România care a fost alături în aceste momente grele şi noi toţi am simţit susţinerea şi ajutorul statului român.”

IOANA DANIELA BĂLĂUŢĂ lector, Universitatea Ștefan cel Mare, Suceava: „Mărturiile lor arată lumii întregi ororile care s-au întâmplat aici în Ucraina. Toată lumea ar trebui să ştie, să reacţioneze şi să fim solidari pentru ca astfel de evenimente să nu fie mai posibile niciodată.”

Expoziţia "Războiul în 24 de clipe" rămâne deschisă publicului la Muzeul de Artă din Cernăuţi până pe 24 februarie 2023.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter