Cultură

S-au format cozi la muzeele din Chișinău aseară, când s-a dat startul Nopții Muzeelor, un eveniment cultural organizat la nivel internațional

Noaptea Muzeelor, eveniment, Chisinau
Sursa video: TVR MOLDOVA

O dată pe an se fac cozi la muzeele din Chișinău. Așa a fost si aseară când s-a dat startul Nopții Muzeelor, un eveniment cultural organizat la nivel international. Mii de oamenii s-au grăbit să profite si au vizitat gratuit expoziţiile din oraş.

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment care se află la a 18-a ediție, fiind inițiat de Ministerul Culturii din Franța, iar în prezent este patronat de către UNESCO, Consiliul Europei si Consiliul International al Muzeelor. La Chișinău, Noaptea Muzeelor a inceput aseară la ora 18 iar numărul celor veniţi să viziteze expoziţiile permanente şi temporare a fost impunător.

"Sunt din provincie dar vin de câte ori am ocazia, mai ales la Noapte Muzeelor , mai ales că e gratis şi pentru un pensionar mult face."

"Pe mine m-a pasionat cel mai mult cel de al doilea război mondial când am văzut. Este foarte important acest lucru pentru că pentru ei acum mai mult internetul, dar ar bine să aducem copii cât mai des la aşa exponate la muzeu."

"La Noaptea Muzeelor sunt pentru prima dată. Ador Muzeul de Istorie, o să vizităm şi Muzeul de Arte.  Mă bucură faptul că oamenii sunt interesaţi de istorie, artă. Noi ne uităm şi învăţăm istoria noastră, noi nu prea ştim istoria , ne uităm şi vedem."

Vizitatorii au avut parte și de programe speciale. Au admirat spectacole coregrafice, au ascultat muzică de epocă şi au vizionat filme despre colecţiile Muzeului Naţional de Istorie.

Noaptea Europeană a Muzeelor a purtat genericul "Lumina dă măreție nopții…" De aceea, la muzeul de istorie, seara a culminat cu defilarea făcliilor, reprezentaţie cu iz medieval  susţinută de clubul artistic "Kairos".

Din 2005, Republica Moldova celebrează alături de alte 47 de țări europene, Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter