Justiție

Percheziții în Aeroport. Peste 20 de milioane de lei confiscați de la mai mulţi pasageri care au revenit în Chişinău de la Moscova

video

Peste 20 de milioane de lei au fost ridicate, noaptea trecută, de la mai mulţi pasageri care au revenit în Chişinău de la Moscova cu două curse aeriene. Procuratura pentru cauze speciale anunţă că a deschis un dosar penal pentru contrabandă în beneficiul unui grup criminal organizat. Ar fi vorba de persoane afiliate fugarului condamnat Ilan Şor, care au participat recent la întrunirea de la Moscova unde s-a constituit un nou bloc politic. Cei vizaţi nu au venit, deocamdată, cu un răspuns la aceste acuzaţii.

Poliţiştii şi procurorii au făcut peste 130 de percheziţii la pasageri ai unor curse aeriene care au venit în Chişinău de la Moscova, prin Erevan sau Istanbul. De la ei, anchetatorii au ridicat peste 20 de milioane de lei, în mai multe valute. Pe imaginile difuzate de poliţie se vede că banii erau în pungi pe care era scrisă denumirea blocului politic "Victorie", creat acum două zile la Moscova.

VICTOR FURTUNĂ, procuror-şef interimar, PCCCOCS: „În interesul unei grupări criminale prin diferiţi cărăuşi care astfel încât ca fiecare persoană individual să nu aibă asupra sa o sumă ce depăşeşte 10 mii de euro, respectiv să nu cadă sub incidenţa legii au încercat şi au introdus şi intenţionează să introducă în Republica Moldova anumite mijloace financiare. Persoana respectivă avea o sumă în portmoneu puşi cash, în dolari îm marea amjoriatte a cazurilor, puşi de exemplu 9.500 de dolari, 7.000 de dolari, 6.000 mii de dolari în funcţie de la persoană la persoană.”

VIOREL CERNĂUŢEANU, şef, IGP: „O parte din persoanele care au reuşit să treacă şi să intre cu banii în ţară deja au transmis acelui colector care asigura procesul sub diferite forme, die în anumite încăperi chiar în Aeroport sau în mijloacele de transport îndrum spre casă.”

Viorel Cernăuţeanu, şeful Inspectoratului General al Poliției, a mai declarat că persoanele care au adus aceste sume de bani din Rusia în Moldova erau, în general, din UTA Găgăuzia şi pentru serviciile lor au primit de la 300 până la 500 de euro.

VIOREL CERNĂUŢEANU şef, IGP: „Vorbim aici de sume considerabile în dolari, euro, astfel încât  la cursul de astăzi, această sumă constituie 20 de milioane 40 de mii 759 de lei. Dacă anterior în vizorul organelor de drept au intrat persoanele tinere, acum au încercat să utilizeze vârstinici ca să sesnibilizeze acest proces şi să creeze o o sesibilitate sub aspect de vârstă a persoanei.”

Verificările din aeroport au produs scandal. La revenirea participanţilor de la evenimentul organizat de condamnatul fugar Ilan Şor, la Moscova, unii dintre ei s-au plâns pe reţelele sociale că au fost ţinuţi mai multe ore în terminalul aeroportului Chişinău, fără să primească explicaţii.

Astăzi, Poliţia de Frontieră a răspuns acestor acuzaţii.

RĂSPUNSUL POLIŢIEI DE FRONTIERĂ: „Potrivit procedurilor legale, pasagerilor li s-a solicitat la controlul vamal verificarea bagajelor, moment în care aceștia au manifestat opoziție și au încercat agresiv să eludeze controlul, adresând cuvinte jignitoare și provocatoare în direcția funcționarilor vamali și a polițiștilor de frontieră".

Pe 21 aprilie condamnatul penal Ilan Şor a organizat la Moscova un eveniment la care au fost prezenţi şi liderii mai multor partide politice afiliate lui. Tot acolo s-a anunţat crearea unui bloc politic numit "Victorie". Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a precizat că aceste acţiuni pot fi considerate un atentat la securitatea Republicii Moldova. Iar analiştii politici afirmă că, prin acest eveniment de propagandă, Moscova recunoaște încă o dată că mizează pe aceşti politicieni pentru a-şi păstra influența în Republica Moldova şi că este foarte important ca autorităţile de la Chişinău să reacţioneze ferm.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter