Social

Câinii maidanezi, un pericol pentru locuitorii din Soroca

Câinii maidanezi, un pericol pentru locuitorii din Soroca

Câinii maidanezi au împânzit oraşul Soroca. Haitele, de obicei flămânde, atacă bătrânii sau copiii. Localnicii spun că o soluţie ar fi sterilizarea animalelor sau deschiderea unui padoc. La rândul lor, autorităţile susţin că au nevoie de mai mulţi bani în buget pentru a rezolva problema. La sfârşitul săptămânii trecute, zeci de câini maidanezi din Soroca ar fi fost otrăviţi. Poliţia locală a pornit o anchetă.

Problema câinilor fără stăpân e una veche la Soroca. În ultimul timp, însă, patrupedele s-au înmulțit, iar autorităţile au şi pierdut numărul acestora. La sfârşitul săptămânii trecute, la periferia oraşului au fost găsiţi zeci de câini morţi, iar oamenii cred că animalele ar fi fost otravite.

LILIA PILIPEȚCHII primar, Soroca: „Unicul instrument de control asupra populaţiei de câini este sterilizarea, un proces de care primăria municipiului se ocupă de un an de zile încoace. În raport cu otrăvirea masivă, făptaşii nu s-au găsit, iar de acest caz se ocupa organele de control.”

Ion Malearschi, din Soroca, crede că un azil ar rezolva problema câinilor fără stăpân. În acest fel, spune bărbatul, un mare iubitor de animale, nu s-ar mai întâmpla tragedii de felul celeia de acum câteva zile.

ION MALEARSCHI locuitor, municipiul Soroca: „Eu îi hrănesc, le dau apă. Să mă uit cum moare câinele? Poate primăria va hotărî această întrebare, va face un azil pentru câini. Ei se înmulţesc şi unii sunt agresivi.”

Alţi locuitori din Soroca, mai ales cei care au copii mici, spun că animalele agresive dau târcoale pe lângă terenurile de joacă.

„Problema cea mai mare este atunci când se face seara şi mai ales dimineaţa. Când merge un om sau doi atunci ei îndrăznesc să atace. Pericol, nu doar că a muşcat, cine ştie ce mănâncă şi cât de sănătoşi sunt aceşti câini.”

„Avem foarte mulţi câini, sar la copii, la bătrâni. Ar trebuie de gândit şi de văzut cum de adunat aceşti câini la un loc.”

„Sunt multe cazuri, la unul dintre care am fost martor. Eram lângă colegiul de Arte, o femeie a avut norocul că i-a sărit în ajutor 2 tineri şi au salvat-o. Ar fi putut să rămână schilodită sau chiar să îşi piardă viaţa. Atât de mulţi erau.”

Doar anul trecut, 88 de locuitori ai oraşului Soroca au ajuns la spital după ce au fost muşcaţi de câini fără stărân. Iar de la începutul lui 2023 s-au înregistrat 50 de cazuri.

ELLA URSU director, Spitalul Raional Soroca: „Pacienţii care sunt muşcaţi trebuie să se adreseze la lucrătorii medicali pentru a prelucra rana, pentru tramentul antirabic. Câteva cazuri au fost mai grave la care pacienţii au fost nevoiţi să se interneze în staţionar şi să primească tratamentul respectiv.”

Potrivit autorităţilor din Soroca, din luna ianuarie şi până în iulie, au fost sterilizaţi 85 de câini fără stăpân.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter