Actualitate

Noul şef al Procuraturii Anticorupţie, Veronica Dragalin, recunoaște că în Republica Moldova este atât de multă corupţie, încât locurile din închisori nu ar ajunge pentru condamnări

Noul şef al Procuraturii Anticorupţie, Veronica Dragalin, recunoaște că în Republica Moldova este atât de multă corupţie, încât locurile din închisori nu ar ajunge pentru condamnări

Noul şef al Procuraturii Anticorupţie, Veronica Dragalin, recunoaște că în Republica Moldova este atât de multă corupţie, încât este imposibil de investigat toate cazurile şi nici locurile din închisori nu ar ajunge pentru condamnări. Declaraţia a fost făcută la prima conferinţă de presă pe care a susţinut-o astăzi, după două săptămâni de la preluarea mandatului. La eveniment a fost prezent şi colegul nostru, Nicolae Boico.

Evenimentul organizat astăzi la Procuratura  Generală a trezit mare interes în rândul jurnaliştilor. Veronica  Dragalin şi-a rostit discursul în limba română însă cu un mic accent  american. Şefa de la Anticorupţie a explicat că deşi s-a născut în  Republica Moldova, şi-a trăit cea mai mare parte din viaţă în Statele  Unite ale Americii, iar acum încearcă să-şi perfecţioneze limba maternă.  După primele două săptămâni în noua funcţie, Veronica Dragalin şi-a  împărtăşit impresiile, deloc optimiste, despre corupţia din Republica  Moldova.  

VERONICA DRAGALIN, şef, Procuratura Anticorupţie:"„În  Moldova a existat atat de multă coruptie, incat, va spun sincer nu este  posibil sa fie investigate si duse la condamnare toate aceste cauze.  Nici locuri in inchisori nu ar ajunge”.

Veronica  Dragalin a mai spus că a reuşit să poarte discuţii tet-a-tet cu 39 din  cei 43 de procurori din subordine, iar concluzia este că situația din  sistem este foarte complicată – procurori sunt puţini, iar numărul  cauzelor penale pornite pe acţiuni de corupţie sau aflate pe rol în  instanţe, e foarte mare.

VERONICA DRAGALIN, şef, Procuratura Anticorupţie: „Eu simt că am ajuns pe un câmp de luptă cu soldați răniți care riscă  să moară dacă nu luăm măsuri urgente. Fiecare soldat reprezintă o cauză  penală, iar noi suntem responsabili să îi salvăm pe toți”.

Noua  şefă de la anticorupţie a precizat că este imperios necesar ca dosarele  de rezonanţă, pentru fapte care au prejudiciat statul şi pun în pericol  securitatea naţională, să aibă o finalitate. Veronica Dragalin s-a  referit la frauda bancară, laundromatul rusesc şi delapidările din  întreprinderile cu capital de stat. Iar pentru ca lupta cu fenomenul  corupţiei să dea rezultatele scontate, e nevoie ca epurarea să înceapă  de sus.

VERONICA DRAGALIN, şef, Procuratura Anticorupţie: „Trebuie să avem destul curaj să investigăm persoanele cu cea mai mare  putere din țară, foști, dar pentru mine mai important, actuali. Aceștia  sunt chiar și procurori, judecători, ofițeri, politicieni, din opoziție  sau de la putere”.

Veronica  Dragalin a punctat că va cere pedepse mai dure pentru hoți. Şefa de la  Procuratura Anticorupţie își dorește o autonomie funcțională pentru  instituția pe care o conduce, dar și buget și personal suplimentar. Nu a  precizat, însă, ce sumă e necesară și nici numărul de persoane ce ar  mai trebui angajate. De asemenea, șefa Procuraturii Anticorupție a  criticat dur scurgerile de informații din dosarele penale pe care le  cataloghează drept - infracţiuni care sabotează justiţia. Potrivit ei,  acest lucru se întâmplă tot din cauza corupţiei.

Jurnaliştii  au fost curioşi să afle din prima sursă de ce Veronica Dragalin a  renunţat la o carieră de vis peste ocean ca să o ia de la capăt într-un  stat mic ce îi limitează perspectivele. Răspunsul, îl vedeţi în cele ce  urmează.  

VERONICA DRAGALIN, şef, Procuratura Anticorupţie: „Am plecat la 8 ani, dar în fiecare vară m-am întors la bunei, la rude  şi am văzut cum s-au petrecut lucrurile în Moldova, an dupa an. Am avut o carieră foarte bună în SUA, am câştigat bani  foarte bine în alt sistem. Dar am ajuns la un punct în cariera mea, când  eu cred că pot ajuta ţara mea într-un mod care până acum nu am avut cum  să fac în altă parte. Eu am luat decizia asta pentru că vreu sa îmi  ajut ţara”.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter