Social

Primăvara începe cu dureri de cap, la propriu, pentru persoanele alergice la polen. Cu ce recomandări vin medicii

Primăvara începe cu dureri de cap, la propriu, pentru persoanele alergice la polen. Cu ce recomandări vin medicii

Primăvara dă dureri de cap, la propriu, persoanelor alergice la polen. De această afecţiune suferă peste 30 la sută din populaţia Republicii Moldova, iar numărul este în continuă creștere. Simptome precum tusea, strănut, ochii înroșiți - sunt semnale serioase că trebuie să apelăm la un specialist, întrucât netratate la timp, alergiile pot duce la complicaţii grave, spun medicii.

Primăvara și vara sunt perioade chinuitoare pentru alergici. Sinuzita, rinita și alte reacții la polen se țin lanț de persoanele sensibile.

"Mă mănâncă nasul puţin şi am o mică tuse, doar atât. Puful acesta de la plopi mă deranjează foarte mult. – V-aţi adresat la medic? – Nu, niciodată."

"Sunt anumiţi arbori, de exemplu plopi, la care persoanele sunt foarte sensibile la aşa tip de polen şi combinat cu praf. Presupun că fiecare trebuie să-şi facă un control medical pentru alergie."

"Beau pastile din primăvară până în luna august, până înfloresc toate florile. – Şi cum se manifestă? – Strănut, ochii lăcrimează."

Numărul celor alergici la polen e în creștere, spun specialiştii. Asta, din cauza încălzirii globale și a poluării aerului.

DANIELA CORNEA, medic alergolog: Statistica noastră, noi fiecare o avem pe sectorul nostru. De exemplu în Botanica, noi avem o populaţie destul de alergică. În ultimul timp, se depistează noi pacienţi pe săptămână, de la şapte până la zece cu rinită alergică. Suferă populaţia din ce în ce mai mult. Easte din cauza urbanizării, din cauza poluării atmosferice.

Prezentarea la medic este absolut necesară atunci când simptomele persistă, întrucât netratată corespunzător, alergia la polen poate duce la complicaţii şi mai grave, atrag atenţia specialiştii.

DANIELA CORNEA, medic alergolog: Apare polisensibilizarea pe parcursul anilor. Poate la unii să dureze 5-20 de ani şi totul să fie bine, să decurgă într-o formă legeră de rinită sezonieră, la alţii durează mai progresiv şi într-un an sau doi poate să ajungă la astm bronşic. Ca să nu ajungă la complicaţii şi la intervenţii chirurgicale la nivelul sinusurilor, este necesar de efectuat tratamentul specific alergen.

La nivel global, până la 30% din populaţia planetei suferă de o alergie respiratorie, iar între 10-40% dintre pacienţii cu rinită alergică au şi astm alergic.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter