Actualitate

OPINII: Rachetele ruseşti ce au survolat spațiul aerian al R. Moldova – o intimidare și un afront în adresa Chișinăului

post-img
emisiune

Cele trei rachete ruseşti, care au survolat, în această dimineaţă, spațiul aerian al Republicii Moldova, reprezintă o intimidare pentru R. Moldova și un afront calculat pe care Federația Rusă îl aduce Chișinăului. De această opinie sunt invitații emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA.

„Ceea ce a fost astăzi când aceste trei rachete au survolat spațiul aerian al R. Moldova este clar că e o intimidare pentru R. Moldova, pe de o parte. Înțeleg că din perspectiva Federației Ruse e o măsură de intimidare care să-și arate forța (ce o să ne faceți voi nouă, noi cum credem noi așa vom face) și, evident, că este un act prin care desconsideră suveranitatea R. Moldova. Când vorbim despre relația R. Moldova cu Federația Rusă înțelegem că este o relație în care o parte disconsideră R. Moldova și pur și simplu ne ia pe bani măruți, inclusiv, cu ceea ce se întâmplă în regiunea transnistreană. Acolo la Cobasna sunt foarte multe muniții dintre care multe dintre ele sunt netransportabile, s-a încercat să fie demontate, dar este un risc extraordinar de mare. Când vorbesc din perspectiva relației Federației Ruse cu R. Moldova, evident, că putem să înțelegem că nu putem să avem încredere față de acest partener fiindcă ne desconsideră prin tot ce face, prin acțiunile pe care le întreprinde în raport cu R. Moldova, în special când vorbim de survolarea spațiului. Evident că aceste rachete de croazieră care sunt lansate ele nu sunt niște topoare, ele au niște coridoare care sunt lansate. Deci în mod clar au luat-o pe de-a dreptul”, susține analistul politic Veaceslav Berbeca.

„Trebuie să înțelegem faptul că Rusia a lansat acest val de rachete atât pentru a testa reacția NATO, cât și pentru a arăta Ucrainei că orice act de război în afara teritoriului ucrainean va fi pedepsit. Mă refer teritoriul ucrainean în sensul în care cum îl vede Federația Rusă. Rusia dorește să mențină războiul într-un câmp de bătălie cât mai redus unde poate obține dominația când va decide, iar faptul că a lovit ținte, la vest, la mii de kilometri depărtate de zona de front, mă refer la Lvov, arată faptul că Federația Rusă lovește infrastructura civilă cu scopul clar de a înspăimânta, am mai văzut această tactică a Federației Ruse în războaiele cecene, în timpul intervenției militare ruse din Siria. Ceea ce s-a întâmplat R. Moldova cu cele trei rachete care au trecut fără să prezinte pașaportul să spunem așa este un afront calculat pe care Federația Rusă îl face, îl aduce Chișinăului. Trebuie să înțelegem că astfel de afronturi chiar dacă au mai fost aduse prin simpla prezență a unui contingent ilegal de soldați ruși în transnistria, trebuie să ne aducem aminte cum în anii trecuți se trecea foarte ușor personalul militar rusesc care nu avea dreptul nici conform convențiilor moldo-ruse sau dreptului internațional nu aveau voie să stea sau să locuiască în transnistria trecea venea din Federația Rusă prin Aeroportul de la Chișinău și își îndeplinea sarcinile de serviciu așa cum erau ordonate de Kremlin. Nu este pentru prima dată când Federația Rusă aduce un afront Chișinăului. Este foarte bună, rapidă reacția autorităților de la Chișinău faptul că ambasadorul rus a fost chemat pentru a i se comunica reacția Chișinăului. În curând o să mai vedem și alt fel de provocări. Federația Rusă nu are nicio intenție să-și limiteze ofensiva împotriva Ucrainei și nu numai”, este de părere Mihai Isac, expert Karadeniz Press România.


„Noi din prima zi știm foarte bine că rațiune la acțiunile ce sunt în Ucraina nu există, riscurile au fost din prima zi și pentru R. Moldova, nimeni nu a încercat să bage asta cumva sub preș. Referitor la riscurile pentru aviația civilă – noi trebuie să știm că după ce a fost închis Aeroportul Internațional Chișinău, apoi redeschis, este un coridor foarte îngust prin care aterizează avioanele la Chișinău, de vreo 30-40 de kilometri lățime. Dar putea să existe riscul pentru avioanele care prestează servicii pentru amatori, cunoaștem că există mai multe zboruri de agrement, dacă ar fi fost în timpul zilei, adevărul e că ele nu zboară atât de sus, dar oricum exista un risc pentru acest tip de aviație. Cel mai grav este, să admitem că ar fi lucrat sistemul anti-aerian ucrainean și ar fi căzut o parte din acea rachetă pe depozitul de la Cobasna, consecințele ar fi fost devastatoare pentru că acolo sunt aproximatim 19 mii de tone, asta ar fi fost un crater de peste trei kilometri și peste 40 de kilomtri resimțit valul. Lucrurile sunt destul de complicate, asta încă o dată demonstrează că rațiunea nu există. Chipurile acesta ar fi fost un răspuns la ce s-a întâmplat pe Podul de la Kerci. Până astăzi ei nu au făcut o investigație să vadă cine totuși a aruncat Podul de la Kerci pentru că după unele date la volanul acelui camion se afla un cetățean al Federației Ruse. Desigur că lucrurile acestea sunt inadmisibile și asta demonstrează încă o dată că la Moscova rațiune nu există, iar R. Moldova trebuie să aibă sistem de apărare și toți cei care trâmbițează, vorbesc de cei de stânga, că R. Moldova este stat neutru și nu trebuie să investească în sistemul de apărare poftim acesta este un caz când se poate întâmpla și tu nu poți interveni pentru a putea să închizi spațiul aerian, de aceea noi reiterăm că neutralitatea nu înseamnă dezarmarea, neutralitatea, din contra, înseamnă să te înarmezi, să îți pregătești o armată pentru orice eventualitate să te poți apăra singur. Da, țările neutre în linii generale, ele investesc mai mult în apărare și se detașează de evenimentele militare care sunt, dar nu înseamnă că nu investesc în sistemul de apărare pentru că așa cum a spus și ministrul Apărării dacă se va încerca să se repete clar că noi va trebui să închidem spațiul aerian pentru a putea interveni”, a menționat Lilian Carp, deputat PAS, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter