Economic

Basarabeniii au prins gustul mașinilor electrice. Principalul motiv ar fi criza energetică care a generat scumpirea carburanţilor

Basarabeniii au prins gustul mașinilor electrice. Principalul motiv ar fi criza energetică care a generat scumpirea carburanţilor

Basarabeniii au prins gustul mașinilor electrice. Numărul celor care şi-au cumpărat astfel de automobilele s-a dublat în 2022 iar la Agenţia Servicii Publice s-au înregistrat și câteva mii de automobile hybrid. Potrivit experţilor, principalul motiv ar fi criza energetică care a generat scumpirea carburanţilor.

Oferta de pe piață e generoasă iar la modă prin Chişinău sunt automobilele hybrid, de tip plug-in. Acestea se încarcă de la o priză obişnuită, sau în mers, dar are și motor cu benzină.

IGOR CĂRUŢA, şofer: „Distanţa de la serviciu până acasă nu-i aşa de mare. Şi încarc bateria acasă, eu ajung, practic pe timp de vară, merg numai pe electricitate. Iarna, evident se porneşte motorul pe benzină, că trebuie de încălzit salonul.”

Economia de carburant la mașinile hybrid e de până la 40%. În ultimii cinci ani, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 27 de mii 500 de maşini hybrid şi electrice noi şi rulate. Aproape 2 mii dintre acestea sunt complet electrice iar 90 la sută dintre ele sunt conduse de persoane fizice.

ION MUNTEAN, director, AEE: „În cazul automobilelor electrice, practic, numărul unităţilor înmatriculate, la sfârşitul anului 2022, este practic dublu faţă de unităţile înmastriculate în 2021. Pe partea automobilelor hybrid, numărul acestora s-a majorat cu 65 la sută în 2022 faţă de 2021. Majorarea o explicăm prin majorarea preţului la carburanţi.”

În creştere este şi numărul maşinilor noi înregistrate în Registrul de Stat al Transporturilor. Anul trecut au fost înmatriculate 827 de automobile electrice şi de tip hybrid noi, cu 21 mai multe faţă de 2021. 631 dintre acestea au fost Toyota, 103 Hyundai iar 51 Honda.

Anul trecut, au fost înmatricutate și 41 de BMW-uri electrice. Maşinile electrice şi de tip hybrid sunt de regulă mai scumpe decât cele cu motorizare clasică. Pe teritoriul Republicii Moldova sunt circa 120 de staţii de încărcare de la care pot alimenta în jur de 150 de maşini concomitent.

MAŞINI ELECTRICE ŞI HYBRID NOI ÎNMATRICULATE ÎN 2022

Total 827 maşini Toyota (hybrid) 631 maşini Hyundai (hybrid) 103 maşini Honda (hybrid) 51 de maşini BMW (electric) 41 de maşini

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter