Cultură

Expoziţie inedită, la Muzeul de Istorie şi Etnografie "Nicolae Bulat" din Soroca. Vizitatorii pot admira obiecte de luptă, piese de cult, ceramică ornamental sau unelte specifice epocii domnitorului Ștefan cel Mare

Expoziţie inedită, la Muzeul de Istorie şi Etnografie "Nicolae Bulat" din Soroca. Vizitatorii pot admira obiecte de luptă, piese de cult, ceramică ornamental sau unelte specifice epocii domnitorului Ștefan cel Mare

Toate obiectele expuse sunt proprietatea muzeului județean din Vaslui. Vizitatorii pot admira obiecte de luptă, piese de cult, ceramică ornamental sau unelte specifice epocii domnitorului Ștefan cel Mare.

ZFR

Expoziţia numără 60 de obiecte unice reconstituie un fragment din epoca lui Ștefan cel Mare și moștenirea sa culturală. Marea lor majoritate provin de la Biserica și Curtea Domnească din Vaslui.

LAURENȚIU CHIRIAC directorul Muzeului Județean "Ștefan Cel Mare", Vaslui: Cea mai valoroasă din cele expuse aici este o spadă, o puteți vedea. Se numește "Spadă Moldovenească de Două Mâini" care este foarte apropiată de spada lui Ştefan cel Mare.

Din expozitie nu lipsesc obiecte populare meșteșugărești, emblemele Țării Moldovei, steaguri şi steme și chiar instrumente muzicale.

VICTOR BOTNARU directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie "Nicolae Bulat", Soroca: Noi avem o serie de arme albe care erau folosite în epoca lui Ştefan cel Mare. Ele prezintă ceva unicat mai ales că muzeul nostru nu a mai găzduit aşa o expoziţie. Asta este un pas foarte important pentru noi.

Cu o contribuţie de valoare a venit şi muzeu gazdă. La loc de cinste este expusă macheta Cetății Soroca.

ZFR

"M-a frapat foarte frumos exponatele pe care le-am văzut astăzi deoarece anume aici facem cunoștință cu istoria. Noi fiind elevi la turism este foarte interesant să vedem aceste exponate care sunt de o raritate foarte mare." "Am putut vedea aceste săbii cu care au putu lupta strămoşii noştri. Nu în toată ziua poţi să vezi aceste chestii." "Sigur că o să venim şi cu elevi de la Gimnaziul Cosăuţi şi alte persoane ca să vizităm această expoziție pentru promovarea istoriei comune."

Expoziția este organizată în contextul derulării proiectului transfrontalier România – Republica Moldova "Ștefan cel Mare - istorie comună, patrimoniul comun, Soroca-Vaslui" și va fi deschisă timp de o lună.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter