Politic

Parlamentul European a adoptat astăzi o rezoluție de sprijin pentru Republica Moldova, în pragul alegerilor prezidențiale și a referendumului

Parlamentul European a adoptat astăzi o rezoluție de sprijin pentru Republica Moldova, în pragul alegerilor prezidențiale și a referendumului

Parlamentul European a adoptat astăzi o rezoluție de sprijin pentru Republica Moldova, în pragul alegerilor prezidențiale și a referendumului privind aderarea la UE, organizate pe 20 octombrie. Documentul cere statelor membre din blocul comunitar să ofere sprijin pentru contracararea propagandei Moscovei în procesul electoral. Rezoluţia prevede şi crearea unui mecanism financiar care să sprijine Chişinăul în parcursul său european. Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a salutat decizia eurodeputaţilor.

ROBERTA METSOLA preşedintele Parlamentului European: Rezoluţie privind întărirea rezilienţei Republicii Moldova împotriva ingerinței Rusiei înaintea alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional privind integrarea în UE. Cine e pentru? Cine e împotriva? Cine se abţine? Votat, era evident!

Din cei 665 de eurodeputați prezenți în sală, 508 au votat pentru adoptarea rezoluției, în timp ce 53 s-au opus adoptării.

VERA JOUROVA vicepreşedinte, Comisia Europeană: Vedem foarte clar cum Rusia își intensifică atacurile hibride asupra democrației și stabilității Republicii Moldova. Obiectivele Moscovei rămân neschimbate. Întoarcerea Moldovei din drumul de integrare în UE și împingerea țării înapoi în sfera sa de influență.

SIEGFRIED MUREŞAN europarlamentar: Am văzut tentative ale Federației Ruse de încercare a modificării rezultatului alegerilor prezidențiale si a referendumului, inclusiv prin campanii de cumpărare de voturi.

DAN BARNA europarlamentar: Nu spun haideți spre Rusia, Ei spun: "E bună Uniunea Europeana si direcția spre Europa, dar nu acum. Nu mergeți la vot, lăsaţi, mergeți mai încolo, sa vedem ce se întâmplă". Or, acest mesaj e gândit să dea o lovitură importantă direcției şi guvernului pro-european.

MARIA GRAPINI europarlamentar: Să vedem cum sprijinim pentru a elimina multele fake news-uri acolo, fiind foarte multă imixtiune din parte Rusiei și rezoluția vrea să întărească şi să dea curaj Republicii Moldova că nu este singură.

Europarlamentarii au remarcat însă și faptul că Republica Moldova are restanţe in reforme pe care ar trebui să le rezolve până la aderarea la Uniunea Europeană. S-a mai solicitat Comisiei Europene să includă Chişinăul în prioritățile bugetare din viitor, mai ales prin instrumentul de asistență pentru preaderare, dar și printr-un cadru nou, numit Planul de Creștere.

CLAUDIU TÂRZIU europarlamentar: Derusificare ei, aşa cum ar cădea, și asta începe la a renunța la aderarea la CSI, la comunitatea statelor independente care este controlată sută la sută de Rusia. Republica Moldova Trebuie sa își rezolve problema cu Transnistria. Este inadmisibil ca 10% din teritoriu să fie controlat de o bandă de rebeli, care sigur că sunt asistați de armata 14 a Rusiei.

Votul în Parlamentul European vine cu 12??? zile înainte de alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană.

EUGEN MURAVSCHI expert asociat, WatchDog.MD: De ce acum? Cred că sunt două explicații. Prima este că se apropia alegerile, se apropie referendumul și acum avem nevoie de sprijin politic ca să putem organiza aceste scrutine în mod corect pentru că vedem cât de mult investește Rusia în partide, în candidații pentru a deturna nu doar rezultatul, dar însă și procesul de organizare a alegerilor.

Rezoluţia Parlamentului European a fost prezentată la mai puţin de o săptămână după ce autorităţile de la Chişinău au descoperit un nou caz de implicare a Rusiei în treburile interne ale Republicii Moldova. Poliţia şi Procuratura Anticorupţie au scos la lumină o tentativă de fraudare a alegerilor prezidenţiale şi referendumului, pusă la cale de gruparea fugarului Ilan Şor. Potrivit forţelor de ordine, un grup criminal, dirijat de persoane de la Moscova, au instruit indivizi din Republica Moldova cum să racoleze aproape 130 de mii de persoane care să voteze în schimbul unor sume de bani pentru un anumit candidat la prezidenţiale. Iar la referendum, împotriva introducerii în Constituţie a integrării europene a statului.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter