Covid-19

Comisia Europeană prezintă un program de stimulare a inovării terapeutice pentru a identifica noi tratamente împotriva COVID-19

post-img
COVID-19
Sursa foto: imagine simbol

Ca urmare a unei acțiuni-cheie din cadrul Strategiei UE privind produsele terapeutice COVID-19, Comisia Europeană a publicat astăzi “COVID-19 Therapeutics Innovation Booster”, un raport elaborat de experți științifici independenți. Acesta facilitează identificarea proiectelor de cercetare și a tehnologiilor promițătoare și oferă îndrumări cercetătorilor și inovatorilor pentru a concentra cât mai bine eforturile și a accelera inovarea, relatează CaleaEuropeană.ro.

Orientările furnizate în acest Booster se bazează pe consultanță științifică independentă și se concentrează pe facilitarea dezvoltării de tratamente COVID-19 care să răspundă nevoilor pacienților, pe măsură ce acestea evoluează pe parcursul pandemiei. Prin urmare, acesta sprijină eforturile de a pune la dispoziția pacienților din întreaga UE tratamente sigure și eficiente cât mai repede posibil, deoarece aceasta rămâne o prioritate ridicată în tranziția către următoarea fază a COVID-19.

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: “Uniunea Europeană a întreprins acțiuni decisive împreună cu cercetătorii și inovatorii săi pentru a dezvolta vaccinuri și tratamente care să ne protejeze cetățenii. Stimularea inovării terapeutice sprijină căutarea noastră continuă de noi terapii prin scanarea peisajului de cercetare și prin diminuarea decalajului dintre cercetarea în stadiu incipient și utilizarea clinică.”

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Tratamentul este o parte importantă a răspunsului nostru la COVID-19. Terapiile inovatoare salvează vieți, limitează nevoia de spitalizare, accelerează timpul de recuperare și reduc simptomele generale. Cu ajutorul strategiei noastre terapeutice, construim un portofoliu de tratamente sigure și eficiente pentru COVID-19 care să abordeze toate stadiile bolii, inclusiv dezvoltarea de medicamente care să se concentreze pe „long” COVID. Cercetarea și inovarea sunt esențiale pentru a reduce decalajul de cunoștințe și pentru a dezvolta tratamente care să ofere rezultate pentru cetățenii noștri, iar Therapeutics Innovation Booster, în strânsă colaborare cu HERA, va fi esențial pentru acest lucru.”

După cum s-a anunțat în Strategia terapeutică, Therapeutic Innovation Booster va alimenta activitățile Autorității pentru pregătirea și răspunsul la urgențe în domeniul sănătății (HERA), care va înființa o platformă interactivă de cartografiere a terapiilor promițătoare. A fost lansată o cerere de oferte pentru proiectarea platformei, iar rezultatele sunt așteptate să fie publicate în lunile următoare.

Strategia UE privind terapia COVID-19 completează Strategia UE privind vaccinurile, care rămâne principalul instrument al UE pentru a pune capăt pandemiei prin prevenirea și reducerea transmiterii cazurilor, precum și a ratelor de spitalizare și a deceselor cauzate de boală.

Strategia terapeutică vizează crearea unui portofoliu larg de produse terapeutice pentru COVID-19. Aceasta acoperă întregul ciclu de viață al medicamentelor, de la cercetare, dezvoltare, selectarea candidaților promițători, aprobarea rapidă de reglementare, fabricarea și implementarea până la utilizarea finală.

Strategia face parte dintr-o Uniune Europeană a Sănătății puternică, utilizând o abordare coordonată la nivelul UE pentru a proteja mai bine sănătatea cetățenilor noștri, pentru a dota UE și statele sale membre cu mijloacele necesare pentru a preveni și a aborda mai bine viitoarele pandemii și pentru a îmbunătăți reziliența sistemelor de sănătate din Europa.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter