Tiraspolul a refuzat sprijinul Uniunii Europene în valoare de 60 de milioane de euro, care ar fi contribuit la reducerea dependenței energetice a regiunii transnistrene. În continuare, regiunea transnistreană va fi aprovizionată cu gaz de către o companie maghiară, cu participarea Moldovagaz, a spus pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.
„Le suntem recunoscători oficialilor UE pentru asistența acordată, care a făcut posibilă în această etapă restabilirea sistemului energetic al republicii”, a scris Vadim Krasnoselski pe canalul său de Telegram.
După aceasta, liderul administrației separatiste de la Tiraspol a mulțumit Rusiei.
„În continuare, Transnistria va fi alimentată cu gaz de către o companie maghiară cu participarea Moldovagaz. Livrarea gazului a devenit posibilă cu ajutorul creditului și al sprijinului funcțional rusesc. Mulțumesc reprezentanților Ministerului Energiei al Federației Ruse pentru ajutor. Vreau să îi liniștesc pe oameni că regiunea va fi asigurată cu gaz. Sistemul energetic se stabilizează”, a spus Krasnoselski.
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a spus luni că o companie din Ungaria - MET Gas and Energy Marketing AG - va fi achitată de JNX General Trading L.L.C, din Dubai, pentru gazul livrat pentru regiunea transnistreană la frontiera cu Republica Moldova.
„Ambele companii au fost verificate. MET Gas and Energy Marketing AG este trader de gaze naturale pe piața europeană, în timp ce în cazul JNX General Trading L.L.C nu au fost identificate neconformități în ceea ce privește legislația națională și internațională. La fel, în spatele companiilor nu au fost identificați cetățeni moldoveni”, a precizat el.
MET Gas and Energy Marketing AG va livra gazul la hotar cu R. Moldova în baza contractului semnat cu Moldovagaz. Tiraspol va achita în avans costurile de tranzit pentru gazul transportat de la frontiera cu Republica Moldova spre regiune în baza unui acord între Moldovagaz și Tiraspoltransgaz.
Astfel, începând cu 13 februarie, regiunea transnistreană va primi zilnic 3 milioane de metri cubi de gaze, iar orice volum suplimentar va fi supus impozitării de către Guvernul de la Chișinău. Guvernul de la Chișinău a adoptat o derogare de la legislația actuală, iar Moldovagaz va încheia contracte directe pentru furnizarea de gaze în stânga Nistrului, a anunțat premierul Dorin Recean, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale.
De la 1 februarie până la 10 februarie, regiunea transnistreană a primit ca măsură de sprijin din partea Uniunii Europene circa 27 milioane de metri cubi de gaz. UE a declarat de mai multe ori că este dispusă să ofere sprijin regiunii și să aloce un nou sprijin financiar nerambursabil pentru depășirea crizei energetice, cu anumite condiţii.
Pe 4 februarie, UE a anunțat că pune la dispoziție 60 de milioane de euro pentru locuitorii regiunii transnistrene, sub rezerva îndeplinirii anumitor condiții.
Criza energetică din regiune a început după ce, la 1 ianuarie curent, Gazprom a sistat complet livrările de gaze naturale către Republica Moldova, pentru regiunea transnistreană.