Economic

BNM își consolidează cooperarea cu Autoritatea Bancară Europeană

post-img
BNM își consolidează cooperarea cu Autoritatea Bancară Europeană

O delegație a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), condusă de guvernatoarea Anca Dragu, a avut întrevederi la nivel înalt la Autoritatea Bancară Europeană (European Banking Autority – EBA). În cadrul discuțiilor cu José Manuel Campa, președinte al EBA au fost prezentate evoluțiile actuale din sectorul bancar al Republicii Moldova și prioritățile de reglementare și supraveghere bancară ale BNM din perspectiva procesului de aderare la Uniunea Europeană.

Anca Dragu a apreciat cooperarea dintre BNM și EBA, exprimându-și încrederea că relația va avansa, având în vedere rolul major al EBA în domeniul reglementării și supravegherii sistemului financiar din UE, precum și contribuția EBA la menținerea stabilității financiare în UE, dar și salvgardarea integrității, eficienței și a bunei guvernanțe în sectorul bancar.

„Avem la BNM aceleași obiective în ceea ce privește îmbunătățirea sectorului bancar și nebancar din Moldova”, a subliniat guvernatoarea BNM. În acest sens, Anca Dragu a menționat că Banca Națională este interesată să participe la proiecte destinate țărilor candidate pentru aderare la UE, așa încât instituția să își fortifice capacitățile de autoritate competentă a sectorului financiar. 

Totodată, Anca Dragu a ținut să menționeze că dezvoltarea cooperării dintre BNM și autoritățile de supraveghere bancară din UE a fost posibilă după ce regimul de confidențialitate în domeniul supravegherii bancare din Republica Moldova a fost evaluat pozitiv de EBA. De asemenea, guvernatoarea a afirmat că BNM este interesată să obțină de la UE confirmarea rezultatelor reformelor pe care le-a promovat în domeniul bancar. În acest scop, BNM urmează să inițieze exercițiul de evaluare privind echivalența legislației bancare naționale cu legislația din UE, conform metodologiei EBA.

„Întrucât echivalența legislației noastre bancare cu acquis-ul UE este foarte importantă pentru avansarea în procesul de aderare la UE, suntem deosebit de interesați să ne angajăm într-un dialog strâns cu EBA în scopul evaluării acestei echivalențe”, a adăugat Anca Dragu.

În cadrul discuțiilor, președintele EBA, José Manuel Campa a exprimat deschidere din partea Autorității Bancare Europene pentru o cooperare mai strânsă cu BNM pentru a ajuta banca centrală a Republicii Moldova să avanseze pe calea integrării europene.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter