Politic

ULTIMA ORĂ! Natalia Gavrilița demisionează din funcția de premier al R. Moldova

post-img
Natalia Gavrilița
Sursa foto: tvr

Natalia Gavrilița a anunțat că își dă demisia. Decizia a fost anunțată de către aceasta cu puțin timp în urmă, cadrul unui briefing de presă care a avut loc la Guvern. Anterior în presă a fost vehiculată o eventuală demisie, pe care șefa Guvernului de la Chișinău a negat-o.

„Dacă Guvernul ar fi avut aceasă aceeași susținere acasă pe care o are de la partenerii externi am fi avansat în Uniunea Europeană”,a eclarat Natalia Gavrilița.

AICI PUTEȚI VIZIONA BRIEFINGUL DE PRESĂ AL NATALIEI GAVRILIȚA

Amintim că, cu 61 de voturi în Parlament, toate din partea PAS, Cabinetul de miniștri propus de Natalia Gavrilița a fost învestit în funcție la data de 6 august 2021.

„Acest Guvern nu va fura, nu va crea legi care să permită furtul, nu va crea companii abonate la achiziții, nu va privatiza pentru feciori și fini proprietățile statului și nu va proteja escrocii și bandiții și monopolurile care jecmănesc oamenii acestei țări. Mai mult, vom curăța instituțiile statului de oameni corupți. Vom face tot posibilul ca justiția să se curețe de grupurile de interese care vând decizii și protejează hoții. Vom face tot posibilul să recuperăm banii din miliard, vom ținti confiscarea averilor celor corupți și din acei bani vom repara școli, aziluri, case de cultură și drumuri”, a declarat Gavrilița la ceremonia de depunere a jurământului.

Primul ministrul care a plecat din Guvernul condus de Natalia Gavrilița a fost Vlad Kulminski, viceprim-ministrul pentru Reintegrare. Cererea de demisie a fost semnată la 5 noiembrie 2021, la trei luni de la învestirea noului Cabinet de miniștri. Acesta a fost înlocuit cu Oleg Serebrean.

În iulie 2022, ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu a fost revocat din funcţie, la propunerea premierului, şi a fost înlocuit cu deputatul PAS, Vladimir Bolea.

Ulterior, la 8 septembrie 2022, Iuliana Cantaragiu și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Mediului, după ce Natalia Gavriliţa i-a reproșat că nu a gestionat eficient asigurarea populației cu lemne de foc pentru iarnă. Iordanca-Rodica Iordanov a preluat la 18 noiembrie fotoliul de ministru al Mediului.

Și la 16 noiembrie 2022 au avut loc remaniei în Guvernul Gavrilița. Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu și-a dat demisia, iar interimatul a fost preluat de deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

Ultima cerere de demisie din Executivul Nataliei Gavrilița a fost a ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, înregistrată la 9 ianuarie 2023. Atunci Spătari declara că „este o decizie personală, dar asumată, coordonată cu colegii din Guvern”. La 10 ianuarie curent, noul ministru, Alexei Buzu a fost învestit în funcție.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter