Economic

Deputat PAS: "Din această iarnă vom ieși mai puternici și dacă vom reuși să aplicăm și să realizăm ceea ce avem în plan, asta înseamnă "la revedere, Gazprom"

post-img
Punctul pe AZi

Din această iarnă Republica Moldova va ieși mai puternică, iar dependența față de Gazprom trebuie să se termine cât mai curând, e de părere deputatul PAS, Dumitru Alaiba, care consideră că guvernările precedente nu au făcut nimic pentru a avea alternative în ceea ce privește sursele de energie.

ZFR

"Este iresponsabilitatea guvernărilor precedente că nu și-au învățat lecția fiindcă trebuia, probabil, din 2004 să ne mișcăm sau mai devreme să întreprindem unele acțiuni. Conducta din România, eu îmi amintesc din 2007 discuții despre ea și abia acum este operațională. 15 ani pentru 30 de kilometri de conductă este prea mult. Din această iarnă vom ieși mai puternici și dacă vom reuși să aplicăm și să realizăm ceea ce avem în plan, asta înseamnă "la revedere, Gazprom", începând cu perioada imediat următoare. Dependența Republicii Moldova de Gazprom trebuie să se termine cât mai curând. Anul trecut am înțeles cu toții, încă o dată, că Gazprom nu este un partener de încredere. Noi, ca și guvernare, ne-am convins de asta încă anul trecut, când la sfârșitul lunii era acest semi infarct că nouă ne taie gazul. Anul trecut s-a facut istorie că prima dată s-a achiziționat gaz de la o altă companie decât Gazprom, au fost niște tranzacții de test. Anul acesta am făcut pentru prima dată în istorie rezerve gaze, suntem interconectați deja, conducta, inclusiv cu România, este deja operațională inclusiv prin Nord tehnic este posibil de adus gaze naturale din altă parte, la fel și cu electricitatea. Sunt foarte multe lucruri care trebuie realizate urgent, astfel încât energia să nu mai fie pârghie de șantaj a Federației Ruse și atunci când Republica Moldova decide, în interesul cetățenilor săi, să ia anumite decizii care nu-i plac Moscovei, atunci este acționată această pârghie. Șantajul e șantaj doar până în momentul în care îl aplici, în momentul în care ai apăsat acest buton, nu mai e șantaj. Eu sunt sigur că vom trece această iarnă cu bine, sunt sigur că fiecare din cetățenii noștri are suficientă înțelepciune să înțeleagă, exact cum a înțeles în 2006 la embargouri cu vinuri, cum au înțeles embargourile din 2013-2014, fix așa oamenii noștri vor avea suficientă înțelepciune să înțeleagă în cazul în care Rusia, în plin război în Ucraina și în plină iarnă va decide să pedepsească cetățenii țării noastre", spune deputatul PAS, Dumitru Alaiba, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Ajutor și bunăvoință există din partea vecinilor și celor care sprijină Republica Moldova. Din această noapte, R. Moldova va primi energie electrică din România. Sprijinul de peste Prut vine după ce Ucraina a întrerupt furnizarea curentului din cauza bombardamentelor ruseşti.


"Avem semnale foarte optimiste și acest ajutor care, într-adevăr, e ca întotdeauna atunci când ai nevoie de ajutor, primii care sar în ajutor sunt anume frații români, asta ne dă o anumită certitudine, dar nu vreau să fiu prea relaxat. S-ar putea să avem o iarnă complicată, dar iarna trece, din această iarnă vom ieși mult mai puternici, cu lecțiile învățate, pregătiți ca să avem independență veritabilă în această țară", punctează Dumitru Alaiba.

"Noi, ca și țară, vedem cât de complicat e atunci când te bazezi pe o singură sursă, pe un singur partener în care nu poți avea încredere și ceea ce s-a întâmplat anul trecut deja ne-a făcut un pic mai puternici. Eu cred că deja suntem mai puternici față cum eram acum un an. Putem spune cu mai multă certitudine că suntem mult mai bine pregătiți, indiferent de ceea ce s-ar putea întâmpla, lecția de anul trecut ne-a oferit posibilitatea de a fi mai puternici anul acesta. În același timp, evident că sarcina care cade pe guvern e să identifice și resurse accesibile pentru că un preț foarte mare costă foarte mult. Trebuie să ne asigurăm sub nivelul critic. Și aici guvernul, într-adevăr, vine cu foarte multe măsuri. Am văzut că ieri s-a lansat platforma cu compensații, a venit cu multe ghidări în acest sens. Cred că acestea sunt unicele și cele mai bune soluții care pot fi la moment utilizate pentru a veni cu un anumit suport pentru grupurile vulnerabile și să putem ieși din acest șantaj în care ne aflăm și această vulnerabilitate și impredectibilitate în ceea ce se poate întâmpla mâine. Spre regret, la momentul actual, Gazprom s-a dovedit a fi un partener nu de foarte mare încredere și acest lucru este cea mai mare problemă. Guvernul tot timpul trebuie să aibă alternative și în așa fel doar poți să vorbești despre durabilitate. Orice agent economic care vine să investească aici, vorbind despre investitori din afară, nu poate să vină și să zică dacă peste o lună rămâne fără gaz, fără energie electrică, ce fel de afacere va face în țara aceasta și atunci trebuie să vii cu aceste alternative și, aparent, reușim să facem acest lucru și este cel mai îmbucurător la momentul actual", adaugă coordonatorul de programe la IPRE, Adrian Ermurachi.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter