Actualitate

R. Moldova impune restricții la importul de animale din Slovacia și Ungaria

post-img
foto simbol

Autoritățile Republicii Moldova au adoptat un set de măsuri menit să protejeze sectorul zootehnic de virusul febrei aftoase, în contextul în care în regiune au fost confirmate deja 7 cazuri - șase cazuri în Slovacia și un caz la o fermă de bovine din Ungaria.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că a fost restricționat importul de animale susceptibile la virusul febrei aftoase (bovine, ovine, caprine, porcine) din Slovacia, iar din Ungaria se permite importul doar din regiunile neafectate de virusul febrei aftoase. 

De asemenea, la nivel teritorial au fost demarate o serie de instruiri pentru medicii veterinari oficiali, medicii veterinari și felcerii din circumscripții, medicii veterinari desemnați la abatoare, medicii veterinari angajați în fermele deținătoare de animale receptive la virusul febrei aftoase inclusiv fermierii, privind tabloul clinic al bolii, epidemiologie și măsurile necesare a fi întreprinse în caz de suspiciune.

ANSA atrage atenția operatorilor economici să trateze cu maximă seriozitate măsurile impuse și să colaboreze activ pentru prevenirea răspândirii febrei aftoase.

Proprietarii de animale  sunt îndemnați să solicite medicilor veterinari ajutor în identificarea animalelor din propria gospodărie, dar și raportarea cazurilor de îmbolnăvire a acestora pentru a fi investigate. 

Febra aftoasă este o boală virală gravă, foarte contagioasă, al cărei tablou clinic se manifestă prin febră, dezvoltarea de vezicule pline cu lichid la nivel bucal și la nivelul membrelor, inapetență, anorexie și abatere. Principala cale de transmitere este prin contact direct cu animalele. Febra aftoasă nu prezintă risc pentru om!

Apel la responsabilitate! Pentru a proteja efectivele de animale și a preveni răspândirea bolii, ANSA solicită tuturor cetățenilor care revin în țară, să nu procure produse alimentare de origine animală provenite de la speciile receptive la virusul febrei aftoase,  și să nu le aducă în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, având în vedere riscul pe care îl reprezintă.

Ultimul caz de febră aftoasă în Republica Moldova a fost înregistrat în anul 1982.

Începând cu anul 2008, Republica Moldova deține statut de zonă liberă la febra aftoasă recunoscut oficial de Organizația Mondială a Sănătății Animalelor.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter