Pe 07 aprilie 2025, Nicolae Costin, liderul mişcării naţionale din Republica Moldova, ar fi împlinit 89 de ani. Coautor al Declaraţiei de Independenţă şi al Constituţiei Republicii Moldova, dar şi primar general al Chişinăului timp de patru ani, Nicolae Costin rămâne un model de slujire necondiţionată a semenilor săi şi a idealului de unitate şi reîntregire naţională. În memoria lui au fost organizate mai multe evenimente omagiale.
Programul evenimentelor a debutat ieri la Gimnaziu "Nicolae Costin" cu lansarea site-ului educațional "Povestea unui om – Nicolae Costin, promotor al Renașterii Naționale". Astăzi a fost deschisă o expoziţie închinată omului politic care va fi permanentă în muzeul din incinta şcolii.
ELENA ZAPOROJAN, profesor de istorie: Găsiţi în această expoziţie şi ediţii periodice care sunt editate, sau la 07 aprilie, sau la 16 februarie, în care se aduce un omagiu acestei personalităţi remarcabile. Puteţi să vedeţi şi interviuri în care Nicolae Costin povestea despre acţiunile sale în cadrul primăriei şi visurile sau planurile pe care le avea în calitate de primar.
ANGELA BORŞ, director, Gimnaziul "Nicolae Costin": Tradiţional, în aprilie desfăşurăm zilele Costin care sunt un prilej de bucurie, de recunoştinţă şi de afirmare a identităţii noastre şcolare. În cadrul activităţilor desfăşurate readucem valorile pe care Nicolae Costin le-a lăsat moştenire: iubirea de carte, respectul pentru adevăr şi demnitatea neamului.
SILVIA GUZUN, fost director al Gimnaziului "Nicolae Costin": Era necesar un astfel de muzeu, mic aşa cum este, dar este muzeul în care de ani de zile, de peste zece ani, profesorii şi administraţia şcolii au colectat toate materialele despre viaţa şi activitatea lui Nicolae Costin.
De-a lungul vieţii, Nicolae Costin a susţinut cu tărie revenirea la limba română şi la grafia latină, la tradiţiile naţionale în învăţământ şi cultură.
„Nicolae Costin a fost o personalitate marcantă a vieţii politice din Republica Moldova şi, mai ales este acum patronul spriritual al instituţiei noastre... A reînviat datinile legate de sărbătorile creştine, precum Paştele, Crăciunul, hramul oraşului sau Duminica Mare.”
„Instituţia reorganizată a fost redenumită Gimnaziul "Nicolae Haralambie Costin", iar noi, elevii instituţiei suntem onoraţi să purtăm numele celui mai mare patriot al spaţiului dintre Nistru şi Prut, Nicolae Costin.”
Ca primar al Chişinăului, Nicolae Costin a reuşit să instaleze mai multe busturi ale scriitorilor români pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică, a readus limba română în administraţia locală şi a început transformarea Chişinăului dintr-un oraş rusificat într-un oraș românesc. De asemenea, tot Costin e cel care a inclus suburbiile în componenţa municipiului.
REPORTER: SORINA GOLOVATIUC
Imagine: Dumitru Lupu