Politic

Ursula Von der Leyen și Josep Borrell au ajuns la Chișinău

post-img
Ursula Von der Leyen și Josep Borrell au ajuns la Chișinău

Ursula Von der Leyen, Președintele Comisiei Europene, împreună cu Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate/Vicepreședintele Comisiei Europene au ajuns la Chișinău pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene, care va avea loc la 1 iunie.

Astăzi, 31 mai, președintele von der Leyen se va întâlni cu președinta Sandu și ulterior, vor susține o conferință de presă comună la ora 17:00. Mai târziu, Înaltul reprezentant Borrell va inaugura oficial noua misiune de parteneriat a Uniunii Europene în Moldova, împreună cu viceprim-ministrul/ministrul de externe Popescu și ministrul de interne, Ana Revenco. Apoi, în prezența ministrului moldovean al apărării, Anatolie Nosatîi, ÎR Borrell va înmâna oficial echipamentul nou livrat Forțelor Armate ale Republicii Moldova, finanțat în cadrul Instrumentului european pentru pace.

Cei doi oficiali au reiterat sprijinul necondiționat pentru parcursul european al Republicii Moldova.

„Moldova este parte a familiei noastre europene”, a declarat Von der Leyen în cadrul vizitei sale oficiale la Chișinău, în noiembrie 2022. Tot atunci, președintele Comisiei Europene a anunțat că Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova un pachet de urgență în valoare de 250 de milioane de euro, pentru achiziția de gaze și compensarea costurilor la energie pentru populație.

De menționat că UE a fost aproape de cetățenii Republicii Moldova și într-o perioadă marcată de crize și incertitudine. Doar în octombrie 2021 – decembrie 2022, UE a oferit suport în valoare de peste 840 de milioane de euro pentru a depăși provocările.

În cadrul vizitei la Chișinău din martie anul trecut, ÎR Borrell a evidențiat sprijinul deplin al UE pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova și pentru sprijinirea reformelor sale. Ulterior, UE a anunțat despre instituirea unei misiuni civile pentru Republica Moldova în vederea protejării securității, a integrității teritoriale și a suveranității țării. Desfășurarea acestei misiuni denotă un nou semnal important de sprijin al UE în circumstanțele actuale.

Recent, membrii legislativului european au adoptat Rezoluția Parlamentului European nr.223/2595 din 19 aprilie 2023 prin care au solicitat Comisiei și Consiliului European să înceapă negocierile cu Republica Moldova privind aderarea la UE până la sfârșitul acestui an, urmare a îndeplinirii celor nouă condiționalități.

Ursula Von der Leyen și Josep Borrell au ajuns la Chișinău

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter