Europa azi

Europa Azi. Ţările Uniunii Europene au aprobat un plan de reducere coordonată a consumului de gaz

Europa Azi

Ţările Uniunii Europene au aprobat un plan de reducere coordonată a consumului de gaz pentru a-şi putea micşora dependenţa energetică faţă de Rusia. Consiliul Băncii Europene de Investiții a aprobat o nouă asistență financiară pentru a ajuta Ucraina să-şi refacă infrastructura distrusă de bombardamentele armatei ruse. Iar Consiliul UE a prelungit cu încă jumătate de an sancţiunile economice împotriva Rusiei, introduse pentru prima dată în 2014 ca răspuns la anexarea peninsulei Crimeea. Despre acestea şi alte ştiri aflaţi din rubrica Europa Azi.

COMPROMIS ASUPRA REDUCERII CONSUMULUI DE GAZ

Miniştrii  energiei din Uniunea Europeană au aprobat azi la Bruxelles, un plan de  reducere coordonată a consumului de gaz de către ţările blocului  comunitar. Preşedinţia cehă a Consiliului UE a anunţat că e o decizie  importantă pentru ca ţările Uniunii să-şi poată reduce dependenţa  energetică faţă de Rusia, care continuă să exporte tot mai puţin gaz în  Europa. Împotriva deciziei s-a pronunţat doar Ungaria, însă pentru  aprobarea iniţiativei a fost nevoie doar de o majoritate calificată a  voturilor, adică de 15 din 27 de voturi. Săptămâna trecută Comisia  Europeană a propus reducerea voluntară a consumului de gaze naturale cu  15% până la sfârşitul lunii martie a anului viitor. Însă aproape  jumătate dintre ţările UE s-au împotrivit iniţiativei pentru că aceasta  urma să le oblige pe fiecare dintre ele să consume cu 15 la sută mai  puţin gaz în caz de ''risc de gravă penurie''.

UN NOU SPRIJIN FINANCIAR PENTRU UCRAINA

Consiliul  Băncii Europene de Investiții a aprobat o asistență financiară de 1,59  miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina să-şi refacă infrastructura  distrusă de bombardamentele armatei ruse. Potrivit unui comunicat al  Comisiei Europene, acest pachet, elaborat în strânsă cooperare cu  executivul UE, este susținut de garanții de la bugetul Uniunii. Acesta  este al doilea sprijin financiar al Băncii Europene de Investiții oferit  Ucrainei de la începutul invaziei ruse. În martie, instituţia bancară a  aprobat acordarea unui ajutor financiar, în valoare de 668 milioane de  euro, care a fost plătit integral în termen de o lună de la începutul  războiului. La fel ca și primul pachet, această nouă finanțare este  oferită în condiții favorabile, inclusiv pe termen lung.

U.E. A PRELUNGIT SANCŢIUNILE IMPUSE ÎN 2014

Consiliul  UE a prelungit azi cu încă jumătate de an sancţiunile economice  împotriva Rusiei, introduse pentru prima dată în 2014 ca răspuns la  anexarea peninsulei Crimeea. E vorba de restricții care vizează persoane  fizice şi juridice din Rusia şi din Crimeea care nu pot avea relaţii  financiare sau comerciale cu Uniunea Europeană, iar activele lor din  ţările blocului comunitar au fost îngheţate. Persoanele fizice  sancţionate au restricții de călătorie pe teritoriul UE. Începând cu 24  februarie, Uniunea Europeană a aplicat Rusiei şapte pachete de sancțiuni  fără precedent ca răspuns la invadarea Ucrainei. Consiliul UE a repetat  că blocul comunitar rămâne angajat să continue să susțină capacitatea  Ucrainei de a-și apăra integritatea teritorială și suveranitatea.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter