Judecătorul Victor Sandu, care candidează în prezent pentru a fi membru al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a venit joi cu un drept la replică, în urma emisiunii „Punctul pe Azi” de miercuri, spunând că statutul său nu este unul de candidat descalificat, dar a admis că a răspuns membrilor comisiei de pre-vetting (evaluarea extraordinară) la întrebări legate de cariera sa de judecător și venituri obținute în această perioadă, după cum a relatat Europa Liberă.
„Legat de proces [al PSRM împotriva RISE Moldova pentru afacearea Bahamas dosarul era inițial la un alt judecător. Ulterior, acesta mi-a a fost repartizat mie. Mi-a fost prezentată hotărârea judecătorului inițial care a examinat inițial cauza legată de Exclusiv Media [companie deținută de Corneliu Furculiță] care a oferit aceeași soluție. Mai mult ca atât, problema era atunci la acea știre [investigație jurnalistică – n.red.]. Aceasta se referea la „banii lui Dodon” și atunci l-am întrebat pe reprezentantul RISE de ce poartă acest titlu, dacă știrea nu este despre Dodon. Frecvent, jurnaliștii fac o știre ca să fie mai atrăgătoare. Investigația nu era despre domnul Igor Dodon, ci era despre cursul banilor. Știrea nu era despre persoana lui Dodon, dar titlul a fost intitulat ca să atragă atenția cetățenilor. Eu când m-am bazat pe hotărârea dată, m-am bazat pe faptul că un alt coleg judecător deja examinase cu 10 luni înainte o situație similară. La Curtea de Apel s-a constatat atunci încălcări de procedură, în privința dosarului de la primul judecător și a fost trimit înapoi la rejudecare la un alt judecător. Dar dosarul pe care l-am examinat eu, mai întâi fost examinat și e Curtea de Apel și de Curtea Supremă de Justiție fiind menținută hotărârea. Aceea era practica în perioada aceea. Ulterior, când RISE Moldova s-a adresat la CEDO, agentul guvernamental a depus o cerere de revizuire și hotărârea mea a fost revizuită. CEDO nu s-a expus asupra hotărârii mele, ci a cererii de revizuire prin care Curtea de Apel nu a acordat prejudiciu material și nu a constatat încălcarea”, a declarat judecătorul Victor Sandu pentru TVR Moldova.
În ceea ce privește dosarul „Tentativa”[de pretinsa asasinare a lui Vlad Plahotniuc din 2018], judecătorul a mai spus că el a făcut parte dintr-un complet de judecată care emis decizia pe acest dosar.
„O parte dintre acele persoane au fost achitate, deoarece ei au fost nevinovați de pregătirea [pretinsului atentat]. Pe cei din mediu rural, noi i-am achitat pe toți […] Eu am avut numai de suferit după acel dosar. Am avut de înfruntat proceduri disciplinare”, a declarat judecătorul.
Victor Sandu a mai explicat că nu poate fi învinuit că ar fi implicat în afaceri cu motociclete pe vremea pe când era student în anul II la facultate și a devenit judecător în 2015.
„Referitor la banii de la nuntă. Comsia de pre-vetting nu a avut în general întrebări referitor la banii primiți la nunta mea. Eu sunt unicul băiat la părinți. Tatăl meu a emigrat în Spania în 1999. Părinții mei mi-a dat la nuntă 10.000 de euro, la fel și părinții soției care lucrează tot în afara țării. Au fost 100 de invitați care au dat în medie circa 300 de euro. Au dat mai mult rudele apropiate. Acestea sunt sumele și eu nu am amăgit cu nimic”, a mai declarat el.
El a mai spus că nu dorește ca imaginea sa fie asociată cu afaceri pretins tenebre și care ar fi controversat și să dorește să-și apere imaginea. „Eu niciodată nu am fost numit controversat, am fost deschis întotdeauna și am discutat cu toți”, a concluzionat judecătorul în dreptul său la replică.