Actualitate

Oportunități de dezvoltare a afacerilor, la Diaspora Business Forum

Oportunități de dezvoltare a afacerilor, la Diaspora Business Forum

Antreprenori şi profesionişti basarabeni din domeniul economic plecaţi peste hotare şi-au dat întâlnire astăzi la Diaspora Business Forum 2024, care a avut loc la Chişinău. S-a discutat despre oportunităţile de dezvoltare a afacerilor în Republica Moldova şi s-au prezentat poveşti de succes în domeniul antreprenorial.

ZFR

CRISTIAN POSTOLACHE, manager wine bar, Copenhaga: „Am plecat în Copenhaga exact şase luni în urmă şi în acelaşi timp am reuşit să devin managerul unui wine bar care a apărut la iniţiativa a unor moldoveni şi respectiv promovăm cultura vinului în Danemarca”.


VALENTINA CEBAN, basarabeancă din Elveţia: „În Moldova eu activez în cadrul unui proiect de asistenţă tehnică în care dezvoltăm turimul rural şi domeniul vitivinicol. Iar în diaspora avem o organizaţie unde promovăm cultura şi valorile noastre prin organizarea diferitor evenimente”.


VICTOR GUZUN, basarabean din Estonia: „Coordonez o companie de consultanţă în Estonia, dar am şi multe proiecte în Republica Moldova. De exemplu în această săptămână am finalizat programul naţional de educaţie digitală împreună cu Ministerul Educaţiei din Republica Moldova. Am lucrat la documente de politici publice în domeniul economiei sau digitalizării sau încercăm să ajutăm producătorii din RM să aibă acces pe piaţele europene, nu doar estoniene”.

ZFR


Evenimentul a inclus discuţii şi întâniri ale actorilor cheie din domeniul afacerilor cu scopul de a crea noi parteneriate între reprezentanţii mediului de afaceri din Republica Moldova şi diaspora.


ALINA CEBOTARIOV, director adjunct, Organizaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului: „Vreau să atrag atenţia la un program destinat exact pentru diaspora şi anume stimularea investirii remitenţelor oamenilor care le-au agonisit din străinătate în ţara noastră şi este programul PARE. De la lansare noi avem peste 2145 de companii care au beneficiat iar suma totală a suportului este de 470 de milioane de lei”.


DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: „Guvernul de la Chişinău are o agendă agresivă din punctul bun de vedere, rapidă, de digitalizare, de debirocratizare a relaţiilor în mediul de afaceri cu Guvernul, dar şi digitalizarea tranzacţiilor în mediul de afaceri şi aici mă refer nu doar la plăţi, nu doar la sistemul financiar bancar”.


SEHER ARINER, reprezentant rezident adjunct, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în RM: „Obiectivul nostru se focusează pe încurajarea producătorilor locali, digitalizarea serviciilor şi competitivitatea întreprinderilor mici şi mijlocii pe piaţa externă”.


"Diaspora Business Forum" face parte din evenimentele organizate de Zilele diasporei.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter