Ministerul Justiției a contestat la Curtea de Apel Centru decizia Judecătoriei Chișinău prin care a fost dispusă achitarea a 400.000 de lei ca despăgubiri fostului judecător Igor Vornicescu, potrivit portalului Anticoruptie.md. Decizia primei instanțe are la bază ordonanța procuroarei Mirandolina Sușițcaia prin care fostul magistrat a scăpat de sub învinuire de spălare de bani în dosarul Laundromat în 2020 la fel ca ceilalți 12 judecători implicați în „Spălătoria rusească”.
În baza ordonanței procurorei Mirandolina Sușițcaia, suspendată din funcție în prezent, pe 25 noiembrie 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a admis parțial cererea de chemare în judecată depusă de Igor Vornicescu împotriva Ministerului Justiție și a dispus achitarea fostului magistrat a 400.000 de lei ca despăgubiri. Acum, Ministerul Justiției a atacat decizia la Curtea de Apel Centru.
În februarie 2021, Igor Vornicescu a fost condamnat pentru pronunţarea cu bună-ştiinţă de către judecător a unei hotărâri, sentinţe, decizii sau încheieri contrare legii. Vornicescu a fost însă eliberat de răspundere penală în legătură cu survenirea prescripţiei de tragere la răspundere penală. Fostul magistrat a contestat această hotărâre. Această condamnare însă nu îl împiedică să solicite despăgubiri pentru faptul că a fost investigat pentru spălare de bani.
Pe 15 februarie 2011, Igor Vornicescu a legalizat o datorie de 200 de milioane de dolari în favoarea „Ronida Invest LLP” din Marea Britanie. Unele acte depuse la dosarul judecat de Vornicescu sunt în limba engleză, nu sunt traduse și nici autentificate.
În decursul anilor 2010-2014, circa 20 de miliarde de dolari din băncile rusești au fost spălați prin intermediul instanțelor și băncilor din Republica Moldova, în baza unor hotărâri judecătorești ilegale privind datoriile false.
În Republica Moldova, 13 judecători au fost implicați în pronunțarea unor astfel de decizii. Unul dintre magistrați a decedat între timp. Din cei 12 judecători, cinci au fost condamnați pentru pronunțarea unei sentinţe contrare legii, iar alți șapte au fost achitați. Acum toți au dreptul să ceară despăgubiri.
În baza ordonanței procurorei Mirandolina Suşiţcaia din 2020, toți cei 12 judecători ar putea să ceară despăgubiri financiare.