Social

La Scoreni, Străşeni, va fi lansat un traseu turistic. Punctul de atracţie va fi cel mai mare butoi din lume

La Scoreni, Străşeni, va fi lansat un traseu turistic. Punctul de atracţie va fi cel mai mare butoi din lume

La Scoreni, Străşeni, va fi lansat un traseu turistic. Punctul de atracţie va fi cel mai mare butoi din lume. Lucrarea inedită urmează să fie finalizată anul viitor. Butoiul a fost realizat dintr-un grant de peste 3 milioane de lei, obţinuţi prin programul naţional "Satul European"

Cu banii obţinuţi prin programul "Satul European" vor fi finalizate nu doar lucrările de construcţie a butoiului, ci şi a satului Scoreni.

VICTOR MARCIUC, jurist, Primăria Scoreni: „La moment sunt efectuate lucrările interioare ale butoiului, deoarece exterioare deja s-au făcut în prima etapă, acum merge a doua etapă. Totoadată cu implimentarea celei de a doua etapă se construieşte şi atelierul de confecţionare a butoaielor, în care turiştii care vor veni, vor avea posibilitatea să se implice în confecţionarea butoaielor şi chiar să procure”.

Până nu demult, fiecare al treilea gospodar din satul Scoreni confecţiona butoaie. Puţinii care mai practică această meserie aşteaptă cu nerăbdare venirea turiştilor.

CONSTANTIN SCHIMBĂTOR, dogar: „Odată ce o să fie construit butoiul o să avem posibilitatea să promovăm meşteşugul nostru mai bine, să ne vindem marfa mai calitativ, să avem mai mulţi clienţi”.

Cei care vor ajunge la Scoreni vor putea admira şi unul dintre legendarii stejari ai lui Ştefan cel Mare. Cu o vechime de peste cinci secole, pomul şi-a pierdut din frumuseţea de altă dată, dar încă mai trezeşte curiozitatea oamenilor. Un antreprenor din sat a decis să construiască în apropiere două căsuţe, pentru cazarea turiştilor.

GHEORGHE VULPE, antreprenor: „Aici e o zonă foarte frumoasă unde se află şi stejaurul lui Ştefan cel Mare. În general când am ajuns aici am înţeles că este un loc foarte frumos, unde te trage să mai vii din nou şi din nou. Căsuţa deja e gata, au mai rămas câteva momente de amenajare. Aici o să fie oferită cazare şi dacă o să aibă nevoie de o bucătărie tradiţională, moldovenească,  o să le oferim mâncare”.

Potrivit autorităţilor locale, deschiderea noului traseu va ajuta la dezvoltarea satului Scoreni.

SVETLANA TABACARI, primar, Scoreni: „Cei care vin în localitate, neapărat o să oprească şi la un magazin. Dar, scopul nostru, în zona unde se construieşte butoiul, este ca scoreenii să aibă posibilitatea să facă nişte vânzări. Vânzări frumoase a produselor autohtone. Noi avem producătorii de butoaie, strugurii noştri car epot să-i vândă, legume, fructe, produse lactate”.

Proiectul ar urma să fie lansat până la sfârşitul anului viitor.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter