Tribunalul Iași a admis pe 12 martie o cerere a Ministerului Justiției al Republicii Moldova cu privire la confiscarea a părților sociale ale unei firme deținută în Iași de fostul premier Vlad Filat – Kapital Invest Company S.A. În urma deciziei tribunalului, acțiunile companiei au trecut în proprietatea statului moldovean, doar că firma respectivă mai are în proprietate doar o scară.
Pe 12 martie 2025, Tribunalul Iași a admis solicitarea Ministerului Justiției din Republica Moldova cu privire la recunoașterea deciziei instanței de judecată din 2016 în cazul fostului premier Vlad Filat.
„Recunoaşte şi pune în executare pe teritoriul României sentinţa penală din 27.06.2016 pronunţată de Judecătoria Buiucani, mun. Chişinău, Republica Moldova, şi decizia penală din 11.11.2016 pronunţată de Curtea de Apel Chişinău, Republica Moldova, în partea referitoare la măsura de siguranţă a confiscării speciale până la concurenţa sumei de 472.537.568 de lei moldovenești a bunurilor deţinute în proprietate de persoana condamnată Filat Vladimir Vasile la societatea Kapital Invest Company S.A. respectiv cota socială de 95,37% din cota socială a companiei Kapital Invest Company S.A.”, se menționează în decizia tribunalului.
În urma deciziei din 2016, Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare, acuzat de corupere pasivă și trafic de influență în baza unui autodenunț al oligarhului fugar Ilan Șor. Filat ar fi primit de la Șor milioane de dolari pentru trafic de influenţ[ în perioada în care se afla în fruntea Guvernului. Arestat în această cauză în octombrie 2015, el a fost eliberat în decembrie 2019 după ce a beneficiat de reducerea pedepsei din cauza condițiilor de detenție proaste.
În cazul firmei Kapital Invest Company S.A. din Iași, potrivit publicației Reporteris.ro, Vladimir Filat a reușit să cumpere de la statul român pachetul majoritar de acțiuni de la Tipografia Dosoftei SA, societate care deținea un spațiu emblematic pentru strada Sfântul Lazăr 27. El i-a schimbat numele în Kapital Invest Company şi i-a modificat și obiectul principal de activitate în „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”.
De-a lungul timpului, precizează publicația, firma a înregistrat profituri substanțiale din închirierea spațiilor, chiar și după ce, în 2016, clădirea de la stradă, cu o suprafață de circa 2.500 metri pătrați, a trecut în proprietatea unui alt om de afaceri, Bogdan Gheorghiu, fondatorul firmei Express Credit Amanet. După tranzacție, care a avut loc pentru o sumă suspect de mică – 500.000 de euro –, între părți s-au înregistrat disensiuni pe marginea termenilor contractului.
În prezent, la Tribunalul Iași se află în derulare un proces prin care Dosoftei SA (fostă Kapital Invest Company) cere judecătorilor să anuleze contractul de vânzare-cumpărare semnat cu Gheorghiu. Paradoxal, în urma deciziei din 12 martie, dacă Filat va câștiga acest proces, clădirea va reveni statului moldovean.
Fostul premier al Republicii Moldova a depus deja apel, pe 18 martie, împotriva sentinței prin care a fost deposedat de pachetul majoritar de acțiuni la această societate. Conform unor informații oficiale intrate în posesia publicației ieșene, la ora actuală, singurul bun imobil deținut de Dosoftei SA este o scară de acces la un spațiu comercial.
Procuratura Anticorupție a precizat pentu TVR Moldova că a gestionat în total opt cauze penale în care Vladimir Filat a avut calitate procesuală. În cadrul unei cauze, fostul premier a fost scos de sub urmărire penală, în cadrul a două cauze a fost încetată urmărirea în privința sa. Două cauze penale se află la etapa de desfășurare a urmăririi penale, iar două dosare au fost expediate în instanța de judecată.
Conform sentinței din 7 mai 2024 a Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, Vladimir Filat, învinuit de spălare de bani, a fost achitat. Procurorii au solicitat ca inculpatul să fie recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii de spălare de bani şi să i se stabilească o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 7 ani și confiscarea a 13 milioane de lei.
Procurorii au anunțat că vor contesta decizia la Curtea de Apel Chișinău.